Blog

Is er een leiderschapscrisis?

  • Marcel van Wiggen

Leidinggevenden hebben veel invloed op de energiewinst of het energieverlies van hun medewerkers. Uit ons onderzoek onder werkende Nederlanders blijkt dat bijna 36 procent van de medewerkers totaal geen energie krijgt uit de samenwerking met hun leidinggevende.

Ongeveer 30 procent ervaart de samenwerking als energieneutraal en slechts 34 procent van de medewerkers vindt de samenwerking prettig. Dat zijn lage cijfers, maar dat betekent niet dat leidinggevenden het bewust verkeerd doen. Er is een groot verschil in perceptie en intentie.

Verschil in perceptie

Een onderzoek door McKinsey & Company in 2016 onder 52.000 managers had als uitkomst dat 86 procent van de managers zichzelf als een motiverende leider en een goed rolmodel ziet. Een onderzoek door Gallup over werkplezier in hetzelfde jaar liet zien dat maar liefst 82 procent van de medewerkers hun leiders juist níét als motiverend zien. Er is dus een heel groot verschil in perceptie. Heel veel leidinggevenden denken dat ze het goed doen, maar gezien de mening van hun medewerkers is het maar de vraag of dat ook zo is.

Verschil in intentie

Er is ook een heel groot verschil in intentie. Het overgrote deel van de leidinggevenden doet het niet met opzet verkeerd. Het grootste deel van alle leidinggevenden werkt hard, maakt veel overuren en is ook buiten werktijd bezig met de ontwikkelingen binnen het bedrijf. Het zijn vaak heel betrokken, hardwerkende en doelgerichte medewerkers. Leidinggevenden ervaren ook meer stress en werkdruk dan andere medewerkers.

Oorzaken van een onprettige werkomgeving

Maar waarom lukt het niet alle leidinggevenden om een fijne werkomgeving te creëren waar medewerkers met plezier hard in werken? De oorzaken zijn tweeledig, namelijk:

  • Het gedrag waarmee ze ooit leidinggevende zijn geworden, is niet meer effectief als ze eenmaal leidinggevende zijn. Altijd druk, kritisch zijn, de lat hoog leggen voor jezelf en het altijd sneller willen, kan er zo maar toe leiden dat ze alles bepalen of zich overal mee bemoeien. Om mensen aan te sturen en te motiveren, zijn heel andere vaardigheden nodig.
  • De dagelijkse beslommeringen, kunnen leidinggevenden flink bezighouden. Veel leidinggevenden zijn daardoor continu bezig met de inhoud en te weinig met hun echte rol, namelijk zorgdragen dat medewerkers.gemotiveerd aan de slag zijn. De meeste leidinggevenden staan niet vaak stil bij de volgende vragen; ‘Waarom zouden medewerkers mij uberhaupt volgen?’. ‘Wat motiveert nou echt?’.

Wil je meer weten over de antwoorden op de laatste vragen, de zes niveaus van leiderschap en wat je moet doen om hierin te verbeteren? Kijk dan naar onze training Effectief Leiderschap of lees verder in het boek Ik ben er helemaal klaar mee.

De zes niveaus van leiderschap

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief