Blog

In 6 seconden weer een idee om zeep!

  • Gerard Vriens


Hebben jullie dat ook wel eens? Popt er ineens een goed idee op in je hoofd en voor je het weet heb je het idee alweer om zeep geholpen. Binnen 6 seconden gaat ons primitieve brein op zoek naar allerlei redenen waarom het niet gaat lukken. Binnen een paar minuten zie je allemaal beren op de weg die ervoor zorgen dat je ideeën nooit werkelijkheid worden. Hoe komt het dat we dit doen? En hoe kan het ook anders?

Ons brein heeft als hoofdfunctie om te zorgen voor onze overleving, oftewel dat we geen onnodige risico's lopen. Een goed idee komt echter vaak voort uit ons gevoel, we zijn dan helemaal niet bezig met risico's. Zodra een goed idee wordt gevormd gaat het primitieve brein er zich echter wel mee bemoeien. Wat kan er fout gaan? Wat deugt er niet aan dit idee? Hoe erg is het als het mislukt? Waarom zou dit idee niet al bedacht zijn? Het brein is een meester in het aangeven van waarom het allemaal niet kan. Probeer je brein maar eens te betrappen op de vraag waarom het wel kan... lastig hè. Als het brein op gang is en je blijft lang nadenken dan zijn er 1001 redenen om uit te kiezen om iets niet te doen.

Drie tips om dit denkproces om te draaien:

Tip 1: Schrijf je goede idee gelijk op!

Wees je brein te slim af. Schrijf het goede idee gelijk op. Geef je brein minder kans om je idee te torpederen en te minimaliseren. Schrijf ook op waarom je dit idee wil realiseren en hoe het zou voelen als je het realiseert. Focus je op wat het idee jou of anderen gaat opleveren.

Tip 2: Stel jezelf de juiste vragen!

Als je een idee hebt, vul je brein dan met vragen die een bijdrage leveren aan het idee.

  • Hoe kan ik het idee snel realiseren?
  • Hoe kan ik het idee nog beter maken?
  • Hoe kan ik het idee met plezier uitwerken?
  • Wie kan mij helpen om het idee sneller te realiseren?
  • Hoe kan ik nog meer energie in mijzelf losmaken voor dit idee?

Dwing jezelf om met dit soort vragen te focussen op positieve gedachten. Op die manier laat je het brein meedenken aan je fantastische idee. Als je brein toch moet denken, laat het dan voor je denken!

Tip 3: Kom direct in actie!

Voordat je brein allerlei beren op de weg ziet, kun je al in actie komen. In plaats van te denken, gewoon gelijk de 1e stap zetten. Pak de telefoon op en bel de persoon of het bedrijf dat jij nodig hebt. Bestel het boek dat je verder kan helpen. Stuur een e-mail om met iemand af te spreken om het idee te bespreken. Het maakt niet uit of het groot of klein is, maar zorg dat je binnen 5 minuten in actie komt.

Het klinkt zo simpel, maar we moeten eerlijk zijn dat het niet altijd zo eenvoudig is. Heb je hulp nodig om te leren op een andere manier met je brein om te gaan? Denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden.

Kijk dan eens naar onze training Persoonlijke Effectiviteit of Persoonlijk Leiderschap. Of vraag ons nieuwe Ebook aan 'Hoe je grip houdt op je gedachten'.

Hoe krijg je grip op je gedachten?

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief