Blog

Waarom we onszelf gek blijven maken!

  • Marcel van Wiggen

Als je om je heen kijkt zie je steeds meer mensen die zichzelf gek maken. Ze kunnen zich bijvoorbeeld erg druk maken over ontwikkelingen in de politiek of worden diep geraakt door wat ze op TV anderen zien meemaken. Soms leidt dit er zelfs toe dat ze niet meer vol kunnen genieten van hun eigen dag. Hoe komt dat nou?

Miljoenen jaren heeft het reptielenbrein ons geholpen om te overleven. Dit kleine primitieve deel van ons brein is volledig gericht op het voorkomen van risico’s. Ongelukken en gevaren moesten gedeeld worden en geanalyseerd worden, want je wist nooit. Inmiddels zijn we miljoenen jaren verder en zijn de risico’s een stuk kleiner om ons heen, maar vaak zit nog steeds dat stomme reptielenbrein aan het stuur!

Via TV, internet en social media worden de hele dag rampen en ander ‘breaking news’ met ons gedeeld. Met al onze technologie zien we vrijwel alles wat er op onze planeet plaatsvindt. Dit betekent dat de frequentie van slecht nieuws flink verhoogd is en tegelijkertijd zien we ook slecht nieuws en risico’s die verder buiten ons leefgebied vallen. En weet je wat opvalt? Toch heeft het op heel veel mensen een ongelooflijk grote aantrekkingskracht.

De media maakt hier overigens ook goed gebruik van. Vroeger had het journaal of de krant een educatief doel. Het had als doel om jou slimmer te maken. Helaas is dat tegenwoordig een stuk minder, want het is veel moeilijker om onze aandacht te trekken vanwege de veelheid aan prikkels. De media heeft nu als doel om ons zo snel mogelijk te raken en van slag te brengen. Als men erin slaagt om jouw reptielenbrein te activeren dan blijf je wel kijken of lezen.

Zodra er een ramp gebeurt zie je dan ook mensen snel naar hun telefoon grijpen voor de eerste beelden en informatie. De nieuwszenders springen er gelijk op, zodat we nog meer details en effecten tot ons laten binnen dringen. Dat reptielen brein wil het namelijk allemaal graag weten, want je weet nooit…….

Maar is het allemaal wel zo logisch dat we daar onze tijd en ook emoties aan besteden? Waarom willen we dit nu echt weten? Worden we er een gezellig, spontaner en liefdevoller mens van als we kijken naar beelden van een bomaanslag in Egypte? Of een treinongeluk in Nederland?

Gelukkig ontmoet ik steeds meer mensen die sterker zijn dan hun reptielenbrein en gestopt zijn met het consumeren van al het negatieve nieuws. Dit is echt niet makkelijk, want als je op een feestje bent en iemand begint over een Stint en jij hebt geen idee waar het over gaat, wordt je toch vreemd aangekeken. Als je niet meedoet aan al het breaking news wordt je een beetje voor gek verklaard. Want je hoort dat gewoon te weten. En als je het niet weet, dan is dat toch naïef je kop in het zand steken?

Wat we ons niet realiseren is dat dit reptielen brein ons in de problemen brengt:

  • Elke keer als we worden blootgesteld aan negatieve beelden worden we ook echt geraakt.

Het brengt ons van slag. De beelden roepen emoties en angsten op en die kunnen zelfs belemmerend gaan werken. Ik ken mensen die niet meer naar concerten gaan of op vliegvakantie, want stel dat….

  • Door de overmatige focus op risico’s krijgen we een scheef beeld van de werkelijkheid.

Er gebeuren ook hele mooie dingen elk moment van de dag, maar daar vind je een stuk minder van in de krant of het journaal. Er is een onbalans in wat gerapporteerd wordt, waardoor je automatisch een vertekend beeld krijgt. Er zijn behoorlijk veel mensen die zich zorgen maken over geweld, criminaliteit, het milieu en dergelijke, maar zo slecht gaat het niet. Er is nog nooit zo weinig oorlog geweest als nu, criminaliteit is wereldwijd sterk aan het dalen, kindersterfte is historisch laag, in verschillende landen zijn wetten aangenomen waardoor we nog vrijer zijn. De vooruitgang is echt indrukwekkend, maar dat is niet het gevoel dat je krijgt als je het reptielenbrein aan het stuur laat.

Er is geen goede aanleiding om negatief te zijn of je overmatig zorgen te maken. We doen het helemaal niet zo slecht met zijn allen! En al die negativiteit helpt al helemaal niet om in actie te komen en zaken aan te pakken die we nog niet goed genoeg vinden.

Kortom: stop met het voeden van je reptielenbrein, geniet eens wat meer van wat er allemaal goed gaat om je heen en zorg met name dat jij in je beste emotie bent. Dat heeft veel meer waarde voor jezelf en de mensen om je heen.

Merk jij dat je soms in je hoofd kunt zitten en emoties creëert die je niet echt helpen? Kijk dan eens naar ons GRATIS Ebook Hoe krijg je grip op je gedachten. Dit Ebook brengt je al aardig op weg. Een manier om je anders te voelen is door je focus te verleggen.

Wil je je echt beter en sterker voelen? Wil je bepaalde zaken doorbreken en echt de persoon worden die jij kunt zijn? Kijk dan ook eens naar onze training Persoonlijke Effectiviteit of Persoonlijk Leiderschap.

Hoe krijg je grip op je gedachten?

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief