Blog

Leiderschapslessen van Obama

  • Gerard Vriens

Het is nu al weer een tijd geleden dat Obama de president was van Amerika. Nu hij het rustiger heeft, reflecteer hij regelmatig op zijn eigen functioneren in het Witte Huis. Tijdens zijn laatste bezoek aan Nederland had hij de volgende tips voor de leidinggevenden in de zaal.

  • Kom uit de bubbel

Als leidinggevende ben je druk met e-mails, problemen oplossen, regelen en vergaderen. Soms wordt daardoor de afstand met de werkvloer onbedoeld groot en creëer je je eigen wereld. Zorg ervoor dat je goed in contact blijft met wat er echt speelt. Obama deed dit tijdens zijn jaren als president door elke dag 10 persoonlijke brieven van burgers te lezen.

  • Zet een duidelijke norm weg

Wat is OK en wat is niet OK? Het is lastig om altijd exact vast te leggen wat de afspraken zijn en waar de grens ligt. Hoe ga je daar dan mee om? Obama had hiervoor een eenvoudige manier. Als een kabinetslid bijvoorbeeld een regeringsvliegtuig wilde reserveren gold de regel ‘Als het uitje te leuk is, dan niet doen’. Goede vragen maken ook heel veel duidelijk.

  • Stap zo snel mogelijk opzij

De millenials en generatie Z hebben de toekomst en moeten de ruimte krijgen. Het is daarom van belang om als leider veel tijd te steken in het ontwikkelen en coachen van deze medewerkers om vervolgens zo snel mogelijk plaats te maken. Tijdens zijn campagnejaren maakte Obama gebruik van de snelheid en energie van de jonge generatie en was daar erg van de indruk.

  • Je belangrijkste taak ligt ergens anders

Natuurlijk is je functie als leidinggevende belangrijk, maar je kunt hierdoor ook zaken over het hoofd zien. Als je kinderen hebt dan is en blijft hen opvoeden namelijk de belangrijkste taak. Op je sterfbed zijn al die zakelijke problemen en prestaties echt niet meer belangrijk. Op dat moment gaat het om wie je was en wat je betekende voor de mensen om je heen. Obama was hier bewust mee bezig en miste zelden het avondeten met zijn gezin. Hij werkte natuurlijk wel vanuit huis (het Witte Huis).

  • Je kunt ook te snel gaan

In al je enthousiasme kun je als leidinggevende soms ook veel te snel gaan. Het is belangrijk om je te beseffen dat niet iedereen hetzelfde tempo heeft om aan veranderingen te wennen. Soms zijn de stappen te groot en moet je genoegen nemen met minder vooruitgang. Obama zag duidelijk een tegenreactie in het stemgedrag bij de verkiezing van zijn opvolger. Een goede leidinggevende kijkt naar zichzelf en wijst niet naar anderen.

Wil jij als leidinggevende groeien en ontwikkelen? Wil jij weten hoe je beter je stijl kunt laten aansluiten bij de huidige en nieuwe generatie? Hoe je enthousiaste teams creëert waarin iedereen zijn best doet? Verdiep je dan in de training Effectief Leiderschap die al jaren op rij is bekroond als de beste Management training van Nederland.

De zes niveaus van leiderschap

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief