Blog

Hoe overleef je als leider de pubertijd van je bedrijf?

  • Frits Galle

Je kunt de fases van groei in een bedrijf prima vergelijken met het leven. We worden geboren, we groeien op en worden door schade en schande wijs. Iedere fase komt met meer verantwoordelijkheden maar ook met meer regels en structuren. En op een dag kijk je rond en herken je de organisatie niet meer. Je ziet door “de regels het bos niet meer“.

Stafafdelingen lijken steeds meer macht te krijgen en er zijn regels en structuren ontstaan waar niemand meer het doel van weet. Geen ondernemerschap meer, medewerkers lijken niet meer zelf te kunnen denken. En als ze niet lui zijn, liggen ze wel dwars. Er zit geen tempo meer in. HELP, je hebt de puberfase bereikt!

Om in deze fase als organisatie te groeien moet je als leider groeien, het natuurlijke gedrag van een leider is niet meer voldoende!

Hier 4 tips om samen door de pubertijd heen te komen.

  • Leg zaken uit en onderhandel over de afspraken
  • Laat de gevolgen van keuzes ontdekken.
  • Houd vast aan de normen die je belangrijk vindt, ben betrouwbaar
  • Vertrouw erop dat het goed komt

Leg zaken uit en onderhandel over de regels. In deze fase weten medewerkers prima waar de organisatie voor staat, ze weten hoe de wereld werkt, ze zitten niet te wachten op opdrachten. Leg eens wat vaker zaken uit en, belangrijker nog, onderhandel over de afspraken. Medewerkers weten prima wat zij kunnen toevoegen als je uitlegt waar je heen wil.

Laat de gevolgen van keuzes ontdekken. Natuurlijk wil je als leidinggevende de risico’s van fouten vermijden, maar hoe kan de organisatie dan leren? En realiseer je je dat wat jij fout vindt ook te maken heeft met jouw eerdere ervaringen en soms niet met de huidige tijd te maken heeft. Als je zaken goed hebt uitgelegd, dan laat je medewerkers meedenken over oplossingen en gooi je deze niet te snel terzijde.

Houd vast aan de normen die je belangrijk vindt, wees betrouwbaar. Onderhandelen over de afspraken wil niet zeggen dat je de normen en waarden die voor de organisatie belangrijk zijn nu maar terzijde moeten worden geschoven. Maar zorg dat je vasthoudt aan die zaken die echt belangrijk zijn en laat de zaken die minder belangrijk zijn los. Ben hier duidelijk over en spreek ook aan als mensen hier niet goed mee omgaan. Het maakt je betrouwbaar.

Vertrouw erop dat het goed komt. De meest onderschatte kwaliteit in een organisatie is vertrouwen. Gewoon al vertrouwen hebben dat het goed komt, helpt om de juiste dingen te zien gebeuren in de organisatie. Verlies van vertrouwen wordt vaak onbewust overgedragen en ondermijnt het zelfvertrouwen van iedereen om je heen.

Als je deze tips toepast kun je de organisatie naar de volwassen fase brengen en onderweg een goede werkomgeving en lerend vermogen in je organisatie creëren.

Merk je dat je als leidinggevende vastzit in je groei? Dat je het gevoel hebt dat jij de gaten moet dichtlopen en er niet altijd de voldoening uithaalt die je zou willen? Wil jij succesvoller en vooral effectiever worden? Met de training Effectief Leiderschap helpen we je met nieuwe inzichten makkelijker leidinggeven.

Deze training is anders dan je gewend bent, omdat we hier diep ingaan op gedrag. Welk gedrag zie je in je team? Wat zijn oorzaken van gedrag, wat beweegt mensen? Wat is het effect van jouw gedrag? We gebruiken geen saaie modellen en rollenspelen, maar we gaan op een leuke manier kijken hoe jij en je organisatie op het volgende niveau kunnen functioneren.

Dit is de hoogst scorende leiderschapstraining van Nederland en dat is niet voor niets!

Een crisis is het moment voor een nieuwe cultuur

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief