Emoties zijn ook besmettelijk!
Het virus houdt de gemoederen flink bezig en doet een beroep op onze flexibiliteit en weerbaarheid. Het zijn bijzondere tijden en de hoeveelheid informatie die op ons afkomt kan tot onrust en onzekerheid leiden. Natuurlijk moeten we de regels goed opvolgen en alert blijven, maar ondertussen is het ook belangrijk dat we emotioneel gezond blijven.
Daarom behandelen we in dit artikel 5 tips waarmee je emotioneel sterk kunt blijven.
Beperk je tot de feiten
We leven in een tijd met ontzettend veel kanalen die continu informatie op ons af zenden. Realiseer je dat veel informatie niet klopt en dat ook de beste adviezen vaak nergens op gebaseerd zijn. Er zijn een beperkt aantal experts die echt kennis hebben over deze situatie en hun informatie en kennis is leidend. Kijk dus alleen op die sites en ga ondertussen rustig door met de dag.
- https://nl.safetydetectives.com/novel-coronavirus-ncov-real-time-report/
- https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19
- https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public
Verlaag het aantal prikkels
Zet pushberichten en breaking news pop-ups uit. Je wordt anders continu dieper in de ontwikkelingen gezogen, maar uiteindelijk wordt je hier alleen neerslachtig of angstig van. Het brein is een bijzonder orgaan en hoe meer je je focust op vervelende situaties en beelden, des te negatiever je je uiteindelijk voelt. Accepteer dat je de ontwikkelingen niet kunt beïnvloeden door er meer naar te kijken. Houdt je aan de richtlijnen en ga rustig door met de dag.
Focus je op de zaken die goed gaan
Wees dankbaar dat je leeft in een deel van de wereld waar de gezondheidzorg ontzettend goed geregeld is. Wees dankbaar voor je vrienden, familie en gezin. Wees dankbaar voor het leven en de mooie momenten die zijn geweest en nog gaan komen. Let op de mooie zon die schijnt, de natuur, spelende kinderen, de technologie die ons ook nu verbonden houdt, de mooie lach van je partner….
Zorg voor een zinvolle invulling
Zorg dat je zinvol bezig bent en actief blijft. Dat is niet zo moeilijk voor de groep die hard aan het werk is in de zorg of om Nederland draaiende te houden. Voor de overige groep geldt: op de bank gaan zitten en alleen maar breaking news kijken of van journaal naar journaal gaan, is geen recept voor geluk. Je kunt nog zoveel mooie zaken aanpakken. Onthoud het volgende:
- Filmpje kijken - niet afgelast
- Uitgebreid koken - niet afgelast
- Spelletjes spelen - niet afgelast
- Muziek luisteren - niet afgelast
- Een boek lezen - niet afgelast
- Online gamen - niet afgelast
- Uitslapen - niet afgelast
- Tijd voor elkaar - niet afgelast
- Lachen - niet afgelast
- Zingen - niet afgelast
- Dankbaar zijn - niet afgelast
Er vallen dus nog meer dan genoeg leuke dingen te doen. Geniet binnen de kaders zoals die nu gelden.
Help elkaar
Onderzoek toont aan dat mensen een verhoogd geluksgevoel ervaren zodra ze zich inzetten om anderen te helpen. Op dit moment zijn er mensen die geen boodschappen kunnen halen of het zelfs niet durven. Help deze mensen door op de buurt Whatsapp aan te geven dat je beschikbaar bent om ze te helpen. Boodschappen kun je voor de deur zetten en dat scheelt een hoop stress.
Tot slot: als je familie, vrienden of bekenden hebt die in de zorg werkzaam zijn, beteugel je nieuwsgierigheid. Deze mensen worden overstelpt met vragen over de laatste ontwikkelingen en of het al erg is. Geef die mensen de downtime die ze hard nodig hebben. Vraag of je ze kunt helpen, door bijvoorbeeld boodschappen te doen.
Steun elkaar!