Blog

Durven jullie als team het echte gesprek aan te gaan?

  • Frits Galle

Als je als team wilt gaan bruisen en echt een werkklimaat wilt creëren waarin iedereen met plezier hard werkt, zich erkend voelt, waar collega’s zichzelf en anderen uitdagen om hun kwaliteiten ten volle in te zetten, dan wordt het tijd om echte gesprekken met elkaar te voeren.

Hoe ervaren wij ons werk? Wat ga jij er zelf aan doen? Wat vinden we nu echt van de ander? Hoe kijken we naar de senior manager? Durven we dit ook te delen? Wil ik eigenlijk wel horen wat anderen van mij vinden? Wordt het dan niet heel oncomfortabel?

Soms kan een goed gesprek inderdaad even oncomfortabel worden, maar daar zit vaak de grote winst. Pas als we écht met elkaar in gesprek gaan, kunnen er stappen voorwaarts worden gemaakt.

Tijdens een sessie met een managementteam toonde de energieanalyse aan dat alle collega’s energie verloren door het gedrag van één collega. Op de powerpointslide stond deze persoon volledig in het rood. Dat was schrikken en ook even oncomfortabel. Eigenlijk wist iedereen dit al lang en er werd onderling veel over gesproken, maar helaas nooit met de persoon in kwestie erbij. Tijdens het open gesprek dat volgde, bleek dat deze persoon al een tijd met lood in de schoenen naar het werk kwam. Het werk gaf hem geen voldoening meer, hij zat gevoelsmatig met zichzelf in de knoop. Hij moest eigenlijk een beslissing nemen, maar vond dat nog te eng. Je kunt je voorstellen dat de dynamiek binnen het team na dit open gesprek direct in positieve zin veranderde.

Als je als team echt lef hebt, dan durf je de energierelaties in kaart te brengen. Hiermee worden zaken duidelijk en ook veel beter bespreekbaar. Het begrip energie wordt hiermee direct concreet.

• Wie brengt energie in het bedrijf?
• Wie onttrekt energie aan collega’s?
• Welke impact heb jij op je collega’s?
• Wie heeft de leiding (energiegevers of nemers?)
• Zijn er energielekkages tussen afdelingen?
• Zijn er systemen of regels die energie kosten?
• Hoe kan het leuker en beter?

Naast de teamgesprekken is het ook verstandig om het niveau van leiderschap in de organisatie in kaart te brengen. Als medewerkers bijvoorbeeld het gevoel hebben dat ze voor een dictator werken, gaan ze echt niet open met elkaar in gesprek. Dan wordt het heel stil tijdens dat soort sessies. Je kunt de kwaliteit en het niveau van de leiding in kaart brengen door het uitzetten van enquêtes onder het personeel of met behulp van energienetwerken.

Deze vragen stellen en beantwoorden, is niet altijd even makkelijk maar de winstpotentie is groot. We moeten af van de onthutsende situatie waarin 51 procent van de medewerkers energie verliest, 38 procent van het potentieel van mensen niet benut wordt, één op de vijf medewerkers last heeft van burn-outverschijnselen en er een flinke groep zit af te tellen tot het weekend begint of het pensioen aanbreekt. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Zullen we het nou gewoon eens anders gaan doen?! Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. 

Een crisis is het moment voor een nieuwe cultuur

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief