Dit moet je dus nooit zeggen!
Als het gaat om onze persoonlijke ontwikkeling, zijn we vaak onze grootste vijand. We dromen over die mooie baan, het eigen bedrijf, de leuke relatie of de mooie reis, maar regelmatig zie je dat het bij dromen blijft. Het niet in actie komen, het er niet echt voor gaan, lijkt wel een menselijk trekje. En waarom is een bepaald doel of wens nog niet in vervulling gekomen? Meestal om hele goede redenen. Toch?
- Dat kan ik niet
De makkelijkste manier om elk doel direct weer weg te duwen is door te zeggen dat kan ik niet. Maar hoe weet je dat eigenlijk? Hoe vaak heb je het al gedaan? En als het al een keer niet gelukt is, waarom zou dat betekenen dat het de 2e keer niet lukt? Of de 3e? Dus wat is ‘dat kan ik niet’ eigenlijk? Je brengt iets als een feit terwijl je het nog niet kunt weten. Zeg dan in ieder geval ‘dat kan ik NOG niet’.
- Daar heb ik geen tijd voor
Een van de grootste dooddoeners in de huidige tijd. Even een simpel rekensommetje: een week bestaat uit 168 uur. Als je veel slaapt (en dat kan best een stuk minder) gebruik je 56 uur. Werken doen we gemiddeld 35 uur. Eten en koken kost in het slechtste geval 21 uur. Reizen van en naar werk 5 uur en we sporten ook nog eens 4 uur. Dan blijven er maar liefst 47 uren over. Er is dus voldoende tijd! Maar je kunt ze ook gebruiken voor andere zaken. Gemiddeld genomen kijken we als Nederlanders 15 uur per week TV en tegenwoordig zitten we 11 uur op internet.
- Als het echt de bedoeling is, dan komt het vanzelf op mijn pad
Dit is een mooie filosofie, maar eigenlijk ook een dooddoener. Laatst hoorde ik het iemand zeggen ‘Ik ben de ridder op het witte paard nog niet tegengekomen’. Dat kan inderdaad, maar als je elke avond op de bank zit, is die kans ook niet zo heel groot. De kans dat hij spontaan aan gaat bellen is natuurlijk nihil. Als je alles aan het lot over laat, kun je mazzel hebben. Maar je neemt ook het risico dat het aan het eind toch flink tegenvalt.
- Daar ben ik niet voor in de wieg gelegd
Dit is een uitspraak die soms heel subtiel in gezinnen wordt gebruikt. De zin ‘als je eenmaal geboren bent als een dubbeltje, word je nooit een kwartje’ komt mij nog steeds wel eens ten ore. Of ‘dat is niet voor ons soort mensen’. Heel jammer deze uitspraken, want sommige mensen zijn dit daadwerkelijk gaan geloven en stoppen daardoor voor hun dromen te gaan.
- Geld maakt niet gelukkig
Regelmatig hoor ik in gesprekken dat geld en geluk op een of andere manier negatief aan elkaar zijn gekoppeld. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb dan wel niet zoveel geld, maar ik ben in ieder geval gelukkig’. Als je er goed over nadenkt is dit eigenlijk een hele vreemde zin. Net alsof goed in de slappe was zitten tot ongeluk moet leiden. En ik weet zeker dat die mooie droomreis je een heel goed gevoel zou geven. Maar om dat te kunnen veroorloven is geld toch wel handig.
Eigenlijk zijn bovenstaande uitspraken gewoon manieren om je eigen onrust een plaats te geven. Je wil iets, maar je weet niet of het binnen je bereik ligt of het bereiken ervan voelt spannend. Door één van bovenstaande uitspraken te gebruiken maak je het weer hanteerbaar voor jezelf. Je krijgt niet wat je wil, maar je hebt er in ieder geval ook geen last van.
Wil je stoppen met excuses en echt in beweging komen? Kijk dan eens naar de training Persoonlijke Effectiviteit of maak eens de balans op.