Blog

5 tips om snel beter in je vel te zitten (Lockdown versie)

  • Marcel van Wiggen

Merk jij net zoals veel Nederlanders dat het meer moeite kost om op gang te komen? Merk jij dat deze periode toch wel een effect op je begint te hebben? Lees hier tips om snel weer wat beter in je vel te zitten.

We leven in een bijzondere tijd en hoe druk we ons ook maken, of hoe boos of teleurgesteld we ook zijn, daarmee veranderen we weinig aan de situatie. Het is daarom verstandiger om je energie op jezelf te richten met behulp van onderstaande tips.

Sta bewuster op

Onderzoek laat zien dat de eerste 30 minuten van de dag invloed hebben op onze gemoedstoestand. Door hier bewuster mee om te gaan kunnen we de dag een stuk beter maken. Dus niet gelijk bij het ontwaken naar de telefoon grijpen, maar start bijvoorbeeld met lichte rek en strekoefeningen. Of zet je favoriete muziek aan onder de douche. Of sluit het douchen af met 1 minuut koud water. Bedenk iets waarmee je je lichaam positief kunt activeren.

Wees alert op waar je aandacht aan geeft

Op dit moment hoef je niets te lezen of te kijken of het gaat over corona. Is het niet over de laatste ontwikkelingen, dan is het wel over de rellen die plaatsvinden. Alles wat je aandacht geeft, heeft echter invloed op jouw humeur. Hoe meer nare beelden, hoe neerslachtiger je wordt. Schakel daarom je notificaties op je telefoon uit en zorg dat je de consumptie van nieuws drastisch mindert.

Plan momenten om naar buiten te gaan

De thuiswerkers zitten grote delen van de dag achter een computer en velen proberen tussendoor ook nog de kinderen les te geven. Ook thuis wordt er nog steeds heel hard gewerkt in Nederland. Nadeel van thuiswerken is dat je die wandeling mist naar de kantine of een collega en dat we teveel binnen zijn. Plan daarom dagelijks een moment midden op de dag, dat je even buiten een rondje gaat lopen.

Stel een goede vraag

De snelste manier om onze emoties te verbeteren is door het stellen van een goede vraag. Zodra je een goede vraag aan jezelf stelt, merk je dat je het brein en je gedachten een andere richting op stuurt. Stel maar eens de volgende vragen aan jezelf: Waar ben ik dankbaar voor in mijn leven? Wie is er ontzettend belangrijk voor mij en hoe voel ik me daar bij? Wat was een moment dat ik intens geluk ervaarde? Waar kan ik intens van genieten?

Evalueer welke energie je het meeste mist en wees creatief

In de praktijk zijn er zes verschillenden type energieën die we gedurende een dag willen ervaren. Dat varieert van geprikkeld worden tot het ervaren van rust. Bepaal welke energie je op dit moment het meeste mist? Is dat het hebben van voorspelbaarheid? Of mis je juist de prikkels die je normaal krijgt bij uit eten of naar een concert gaan? Of mis je de verbinding met anderen? Bepaal wat je het meest mist en kom met creatieve ideeën om dit anders in te vullen.

Als je bovenstaande 5 tips structureel toepast, zul je zien dat je deze vreemde periode een stuk makkelijker zult gaan vinden. Het mooie daarvan is ook; als je er in slaagt om in deze periode voluit te leven, dan kan het al helemaal niet stuk als de wereld straks weer terug gaat naar normaal.

Werk aan jezelf en je hebt blijvend resultaat!

Merk jij dat je na de lockdown wel een boost of zetje kunt gebruiken? Kijk dan naar onze training Persoonlijke Effectiviteit of training Persoonlijk Leiderschap of lees één van onze gratis E-books.

Hoe krijg je grip op je gedachten?

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief