Blog

De geboren leider; illusie of werkelijkheid?

  • Marcel van Wiggen

Regelmatig hoor ik de uitspraak ‘doe geen moeite om leidinggevenden op te leiden, want daarvoor moet je geboren zijn’ Maar is dat eigenlijk wel zo? Wat maakt leidinggeven dan zo bijzonder en anders dan andere beroepen, waardoor je er voor geboren moet zijn? Dat zeggen we toch ook niet als we het over een heftruckchauffeur of een loodgieter hebben. Terwijl dit ook belangrijke en noodzakelijke beroepen zijn.

Leidinggeven wordt bijzonder gemaakt omdat we het bewust en onbewust verbinden aan status. Dat is natuurlijk een achterhaalde gedachte. De tijd dat je de leidinggevende met u aansprak en in het openbaar met extra respect de huisarts of burgemeester begroette, ligt ver achter ons. Het is gewoon een rol, zoals er zoveel zijn.

Er zijn echter een paar verschillen met andere rollen, die bijdragen aan het hardnekkige geloof dat leidinggeven een aangeboren gave is:

Geen school of gecertificeerde opleiding

Er is geen school en gecertificeerde opleiding voor leidinggevenden. Voor de meeste andere beroepen is dit wel het geval en wordt kennis en vaardigheden met regelmaat getoetst en gecertificeerd. Voor leidinggevenden zijn wel goede trainingen beschikbaar, maar of de kennis en vaardigheden ook echt goed in de praktijk worden gebracht, wordt bepaald door andere niet-gecertificeerde leidinggevenden.

Kennis vs. aangeboren talent

Vrijwel niemand wordt direct benoemd als leidinggevende. De meesten zijn eerst actief binnen een bepaald vakgebied en worden dan gepromoveerd. De reden van de promotie heeft echter vaak niets te maken met leidinggeven. Dat de persoonlijke resultaten goed zijn of dat de kennis van de processen op een hoog niveau zijn, heeft namelijk niet zoveel te maken met leidinggeven. Je zou het kunnen vergelijken met een goede heftruckchauffeur die als promotie loodgieter wordt. Niet echt logisch, maar het gebeurt.

Communicatie is key voor een leidinggevende

De unieke vaardigheid van een leidinggevende is eigenlijk gedrag specialist. Een goede leidinggevende heeft kennis op het gebied van gedrag, motivatie, drijfveren, teamfases, beïnvloeding en ook de eigen kwaliteiten en beperkingen. Net zoals een houtbewerker van alles weet over verspaantechnieken en verschillende houtsoorten, hoort een leidinggevende alles te weten van communicatiestijlen en bijvoorbeeld culturele verschillen. Maar hoeveel leidinggevende zien dat echt als hun vak? Helaas te weinig.

Door deze 3 punten zie je dat veel leidinggevenden eigenlijk niet echt het vak leidinggeven beoefenen. Ze zijn bezig met de inhoud, controle, zaken naar zich toe trekken of zoveel mogelijk brandjes blussen. Dit zijn eigenlijk andere rollen.

De 'Geboren leider'

De leidinggevende die wel de rol echt oppakt en zich bekwaamt op het gebied van gedrag en zich ontworsteld aan de dagelijkse hectiek, wordt daarom al snel een geboren leider genoemd. Eigenlijk is dat jammer, omdat dit de suggestie wekt dat andere ‘leidinggevenden’ niet ook een grote stap voorwaarts kunnen maken.

Leidinggeven is namelijk zoals elk vak echt te leren, maar vraagt om veel inzicht in menselijk gedrag en zelfinzicht. Leidinggeven gaat hand in hand met persoonlijk leiderschap en daar wordt vaak niet de tijd voor genomen.

Wil jij als leidinggevende een grote stap maken? Wil jij eens echt in de spiegel kijken? Kijk eens naar ons gratis E-Book De zes niveaus van leiderschap of de training Effectief Leiderschap.

De zes niveaus van leiderschap

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief