Wat een gedoe!

  • Karin Ummels

Hoe ga je om met gedoe in je team?

Herken je dat? In veel teams is er vaak gedoe. Ge-doe is volgens de Dikke van Dale 1) dingen die moeite kosten en last of ergernis veroorzaken en 2) drukte, ophef.

Een team voert taken uit en zorgt dat taken worden aangepakt en bedrijfsdoelstellingen worden behaald. Hiermee doen ze er als team toe, tellen ze mee, maken ze verschil en zijn ze belangrijk. Hierdoor worden ze gezien en gewaardeerd. So far so good!

Toch staat het wel of niet behalen van taken en doelstellingen los van gedoe en dus eventuele ophef. Gedoe ontstaat namelijk ook in teams die goed presteren. Hoe zit dat dan?

Invloed van gedoe op de samenwerking in het team

Gedoe in teams verwijst naar allerlei soorten onenigheden, spanningen, misverstanden en conflicten, die kunnen ontstaan tussen teamleden. Dit gedoe kan variëren van kleine irritaties tot grotere problemen, die de samenwerking en prestaties van het team negatief beïnvloeden. Het komt voort uit uitingen en gedragingen, variërend van communicatieproblemen tot persoonlijke conflicten van teamleden, verschillende werkstijlen, gebrek aan heldere doelen en oneerlijke verdeling van werk. Uitingen en gedragingen, die vaak onbewust gebeuren en die als moeilijk of vervelend worden ervaren. Dit gedoe kan de productiviteit en het welzijn van het hele team beïnvloeden. En dit kan in elk team spelen, dus ook bij goed presterende teams.

Omgaan met stress op de werkvloer

Gedoe in het team, ook al gebeurt dit zonder opzet, veroorzaakt stress. En bij stress gaan er allerlei alarmbellen rinkelen. Hoe een teamlid met stress omgaat is verschillend. Ons brein is namelijk geprogrammeerd om te overleven. Een natuurlijke reactie op stress is vechten, vluchten of bevriezen.

Kiest een teamlid ervoor om te vechten, dan is er altijd wel iets aan te merken op het resultaat of bijdrage van iemand. Een teamlid roept dan veelal negatieve reacties op. Dit beïnvloedt de sfeer en motivatie binnen een team en veroorzaakt gedoe.

Teamleden kunnen er ook voor kiezen om te vluchten, zij lopen weg van het gedoe en laten anderen bepalen. Ze passen zich ogenschijnlijk aan, alleen het gedoe blijft bestaan.

Bevriezen is als het staren in een koplamp, dit verlamt een teamlid. Het gedoe blijft ook hier bestaan.

Tot slot is tend-and-befriend ook een stressreactie bij dreiging. Deze stressreactie is nog niet zo bekend en komt heel veel op de werkvloer voor. Volgens Wikipedia verwijst tend-and-befriend gedrag oorspronkelijk naar de bescherming van nakomelingen en het zoeken naar hun sociale groep voor wederzijdse verdediging (vriendschap sluiten). In de evolutionaire psychologie wordt aangenomen dat dit een typische vrouwelijke reactie is op stress. Dit samenscholen en aansluiting zoeken bij een aantal teamleden biedt tal van voordelen, waaronder bescherming tegen anderen en samenwerking om gedeelde doelen en toegang tot hulpbronnen te bereiken. Met name vrouwen creëren, onderhouden en gebruiken hun sociale netwerk, vooral vriendschap met andere vrouwen, om met stressvolle situaties om te gaan. Teamleden zijn een bron van steun en bescherming. Hiermee ontvluchten ze als het ware ook de situatie en houden het gedoe in stand.

De gevolgen van energieverlies in het team

Alle bovenstaande uitingen en gedragingen gebeuren vaak goedbedoeld, en onbewust, uit onmacht en kosten energie. Niemand heeft van origine de intentie om vervelend of moeilijk te doen. Helaas wordt gedoe vaak gedoogd en hiermee blijft het patroon bestaan. Het gevolg van negeren of niet effectief aanpakken van gedoe is daling van de productiviteit, slecht teammoraal, verloop van personeel en slechte besluitvorming. Allemaal gevolgen van energieverlies in het team. Dat is zonde!

Het belang van goed leiderschap

Beter is om het gedoe in teams aan te pakken en te overwinnen door bespreekbaar te maken in het team. Waar zijn we tevreden over? Waarover niet? Wat vinden we van ieders bijdrage? Hoe kunnen we onze samenwerking verbeteren? Goed leiderschap speelt hierbij een cruciale rol. Gedoe in teams is onvermijdelijk, maar het kan worden aangepakt en overwonnen door proactieve en doelgerichte maatregelen te nemen. Door het bevorderen van open communicatie, het bouwen van sterke relaties en het aanmoedigen van een positieve teamcultuur, kunnen teams effectiever samenwerken en hun doelen bereiken zonder verstrikt te raken in destructief gedoe en stress.

De samenwerking verbeteren met teamtraining

Samen bekijken we welke aspecten in jouw team en situatie verbeterd kunnen worden. Door onze praktische en interactieve aanpak ontstaan altijd interessante nieuwe inzichten. Hiermee boek je als team betere resultaten. Kijk eens bij teamontwikkeling, leiderschapsontwikkeling en onze maatwerk teamtrainingen wat Per4mance voor jouw organisatie kan betekenen. Neem gerust contact met ons op om jouw behoeften verder te bespreken!

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief