Blog

Energietips voor elk team!

  • Frits Galle

In de samenwerking met anderen kan frictie ontstaan en zelfs energieverlies optreden. Hartstikke zonde en onnodig natuurlijk, want uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde. Met plezier ons werk verrichten en ook met energie weer thuis aankomen. Om die reden een aantal tips.

Spoor energielekken op

Zorg ervoor dat je structureel met elkaar de energiewinst en -verliezen bespreekt. Maak er een vast agendapunt van, net zoals veiligheid altijd op de agenda staat. Vrijwel elke organisatie heeft zijn eigen regeltjes, afspraken en eigenaardigheden. Sommige kunnen echter de voortgang flink afremmen.

Welk energielek heeft het team? Zijn dat de nieuwe regels voor de vakantieplanning of de wekelijkse vergadering op maandagmiddag? Wat kunnen we daar aan veranderen? Hoe kunnen we het leuker en effectiever maken? Wat kunnen we als team zelf aanpakken en veranderen en waar hebben we de hulp of toestemming van anderen voor nodig? Sommige medewerkers geven energie aan het team, maar er zijn ook teamleden die energie nemen door bijvoorbeeld hun gezeur of negativiteit. In een energiek team wordt dit ook met elkaar besproken.

Optimaal gebruik van talent

Om goed samen te kunnen werken, is het van belang om elkaars kwaliteiten te kennen. In energieke teams geven teamleden elkaar makkelijk en vaak feedback.

Zodra je als team meer gebruik maakt van elkaars unieke talenten zul je merken dat de energie in het team toeneemt. Dit kun je doen door als team minder in vaste structuren te werken. Teamleden zouden moeten worden ingezet op hun kwaliteiten en niet op hun vaste functieprofiel. Het voordeel hiervan is dat het potentieel van elke medewerker veel beter benut wordt.

Werk jij in een team dat nog niet zover is, dan is de eerste stap om tijd te nemen om elkaars kwaliteiten in kaart te brengen. Dit zijn vaak heel waardevolle maar soms ook spannende en confronterende sessies. Welke kwaliteiten zouden mijn teamleden bij mij zien? Wat laat ik überhaupt van mezelf zien?

Hoe ziet het toekomstbeeld eruit

Als je als team meer wilt gaan bruisen en ervoor wilt zorgen dat ieder met plezier zijn bijdrage levert, is het noodzakelijk om ook een gezamenlijk toekomstbeeld te creëren

Hoe ziet dit er dan uit? Hoe willen we dan met elkaar omgaan? Wat accepteren we niet meer van elkaar? Wat stimuleren we juist wel bij elkaar? Hoe gaan we dan met de omgeving en onze klanten om? Als je heel duidelijk hebt hoe de optimale samenwerking eruitziet, kun je ook als team gedragsregels met elkaar afspreken. Maar dan begint het pas, want uiteindelijk gaat het erom dat je elkaar scherp houdt.

Dus als iemand negatief is, een slecht humeur heeft of kortaf is naar een klant moeten teamleden direct inspringen en de collega hierop wijzen. Natuurlijk niet alleen met het vingertje wijzen, maar ook collegiaal het gesprek aangaan: ‘Hé, dat ben ik niet van je gewend. Wat is er aan de hand en wat kun je eraan doen om je energie te verbeteren?’

Meer inspiratie nodig

Wil je meer tips en ideëen? Lees dan het boek Ik ben er helemaal klaar mee met daarin de blunders en successen van andere teams of verdiep je in de training Coachend Leiderschap of de training meewerkend leidinggeven. Deze coachend leiderschap training is speciaal bedoeld voor goede leidinggevenden die concreet aan de slag willen gaan om hun team op het volgende niveau te brengen.

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief