Blog

4 redenen waarom denkers moeilijk geluk vinden

  • Marcel van Wiggen

Misschien heb je wel eens de volgende uitspraak van Guido Weijers gehoord: ‘Het leven is makkelijker dan je denkt, maar moeilijker als je denkt’. Dit is precies de spijker op zijn kop. Mensen die veel denken, zorgen er onbewust voor dat ze moeilijk geluk vinden. Hoe komt dat? Waar ligt dat aan?

  • Het brein denkt eerder aan problemen

Het brein is oorspronkelijk bedoeld als overlevingsorgaan. Ons denkende brein is daardoor sneller gericht op de risico’s die op je pad kunnen komen. Als je het brein veel gebruikt merk je dat je automatisch meer over negatieve zaken denkt dan positieve zaken. Echte denkers denken daardoor veel over wat er fout zit of wat er fout kan gaan. Ze zien daardoor al beren, die anderen nooit gaan zien.

  • Wat je denkt, dat voel je

Onze gedachten bepalen automatisch ons gevoel. Als jij denkt aan de presentatie die je moet doen of dat moeilijke gesprek met een vriend of vriendin, kun je je nu al zenuwachtig of angstig maken. Terug andersom werkt het ook, als je nu denkt aan dat leuke weekend dat eraan komt of de mooie vakantie die je vorig jaar hebt gehad, merk je dat je stemming nu al beter wordt. Helaas richten denkers zich vaker op de negatieve kant.

  • Zolang we denken, doen we niet

Echte denkers zijn goed in het leggen van dwarsverbanden en scenario’s uitdenken. Stel ik kies voor optie A; wat zijn dan de consequenties? Welke gevolgen heeft dit nog meer? Wat kan ik dan niet meer doen? Wat zijn andere keuzes? Waar leiden die dan toe? Maar stel dat…….? Het spontane en impulsieve dat we als kinderen hadden, komt hierdoor minder naar buiten. Echte denkers komen hierdoor minder snel in actie, want het moet eerst goed uitgedacht zijn.

  • Denkers hebben een hoge lat

Echte denkers denken na over de resultaten die ze willen behalen. Ze zien tot in de kleine details hoe het moet zijn. Omdat ze de beste keuze willen maken en de problemen willen voorkomen, leggen ze onbewust de lat erg hoog voor zichzelf. Hierdoor zijn ze niet snel tevreden en dat komt het zelfvertrouwen niet ten goede.

Wil jij hulp om je gedachten structureel onder controle te krijgen, download dan hier het gratis E-book met diverse tips. Of ben je op zoek naar wat meer zelfvertrouwen? Download dan hier het gratis E-book met eenvoudige oefeningen.

Is het echt tijd om het nu anders te gaan doen, verdiep je dan nu in de training Persoonlijke Effectiviteit zodat je op korte termijn een grote stap maakt. Zou toch zonde zijn als je het nu laat schieten? Daar moet je toch niet aan denken!

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief