Blog

Stressen of stretchen? (3 tips om te stretchen)

  • Gerard Vriens

Herinner jij nog de afspraken die je met jezelf hebt gemaakt tijdens de zomervakantie? In alle rust aan de rand van het zwembad wederom tot de conclusie gekomen dat de balans niet helemaal juist is? Voortvarend weer nieuwe plannen gemaakt om het dit jaar toch anders te gaan doen? Meer aandacht voor het thuisfront, toch echt gebruik gaan maken van het sport abonnement en niet meer stressen.

En…….gelukt? Of toch al snel weer in de oude vertrouwde modus terecht gekomen? Waarom hebben we toch zo’n moeite met het nakomen van onze eigen afspraken? Waarom blijven we zo graag in de comfortzone hangen terwijl we zoveel meer groeien in de stretch zone. Uiteraard is het niet de bedoeling om in de stress zone te komen. Teveel stress leidt op de lange termijn tot burn-out achtige verschijnselen. Dit komt omdat het overlevingsmechanisme in ons primaire brein op volle toeren draait en niet open staat voor alle goed bedoelde adviezen.

Herkenbaar?

3 eenvoudige tips om van stress naar stretch te gaan:

  1. Zet je afspraken op papier en zet ze ergens weg waar je regelmatig geconfronteerd wordt met je afspraken. Plak bijvoorbeeld post-it notes op je beeldscherm of een duidelijke tekst of symbool op de spiegel die je in de ochtend gebruikt.

  2. Plan wekelijks een blok “eigen tijd” in je agenda en gebruik deze om te reflecteren naar jezelf. Hoe doe ik het? Wat heb ik allemaal gerealiseerd? Waar ben ik trots op? Waar ben ik dankbaar voor deze week? En nee, niet gelijk als eerste skippen uit je agenda.
  3. Stel prioriteiten door gebruik te maken van de urgentie matrix. Wat is urgent, wat is belangrijk en wat is niet urgent en niet belangrijk. In welke van de vier segmenten wordt het item geplaatst?

Bovenstaande tips zijn bedoeld om bij te dragen aan het terugkeren van de stress naar de stretchzone. De stretchzone is de zone waar je groeit en energie krijgt.

In de volgende blog nog meer tips om te stretchen en te groeien.

Geïnteresseerd in hoe wij dit bij Per4mance aanpakken? Neem dan contact met ons op.

Hoe krijg je grip op je gedachten?

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief