Blog

Niemand kan je een rotgevoel geven zonder jouw toestemming!

  • Marcel van Wiggen

Als je mensen vraagt waarom ze zich op een bepaalde manier voelen, beschrijven ze geen gevoel maar een situatie. Ik ben chagrijnig, want de kinderen luisterden vanochtend niet! Of: ik ben gespannen, want er zijn weer onverwachte ontwikkelingen op het werk! Elke keer wordt een gevoel gekoppeld aan een situatie, waardoor we onszelf eigenlijk wijs maken dat anderen onze afstandsbediening kunnen bedienen!?!

Het grappige is dat we deze koppeling van emotie en situatie bij elkaar bevestigen. Wat zeg je als een collega vertelt dat ze niet lekker in haar vel zit vanwege problemen aan het thuisfront? Aangeven dat je het je kunt voorstellen en dat ze sterk moet zijn, volhouden meid!

Zo’n reactie is natuurlijk goed bedoeld, maar eigenlijk werkt deze averechts. Door te bevestigen dat de emotie het directe gevolg is van de gebeurtenissen die iemand meemaakt, zeg je eigenlijk dat de ander er niets aan kan doen. We ontkennen daarmee ieders verantwoordelijkheid, want eigenlijk is er geen oorzakelijk verband tussen een situatie en een emotie. In exact dezelfde situatie zie je personen anders reageren.

Stel, je hebt het druk op het werk en je leidinggevende geeft je nog een aantal extra taken. De een baalt daarvan omdat hij vindt dat zijn leidinggevende absoluut geen oog heeft voor het feit dat hij al zo druk is. De ander is echter blij omdat hij de extra taken als een compliment ziet voor zijn inzet. Wie heeft er nou gelijk?

Telkens als we iets meemaken, hebben we de neiging om daar iets van te vinden. En de betekenis die jij eraan geeft bepaalt vervolgens een groot deel van je emoties en stemming. Hoe jij je voelt is nooit direct het gevolg van wat je meemaakt. Het is niet zo dat er een soort afstandsbediening is voor jouw emoties, waardoor ze op afstand kunnen worden bediend. Jij creëert namelijk je eigen emoties, niemand anders! Jij bent degene die jezelf blij maakt of juist verdrietig. Jij creëert de stress in je lichaam, net zo goed als het gevoel van geluk.

De manier waarop jij betekenis geeft aan situaties is dus erg belangrijk. Zelden staan we hier bij stil, want het zijn automatische patronen geworden. De kunst is om hier vanaf nu bewust bij stil te staan en voortaan te bepalen welke andere betekenis je aan ‘negatieve’ situaties kunt geven.

Wil je weten op welke manier je emoties in jezelf creëert en hoe je de regie over je gedachten kunt nemen? Lees het boek JEZELF de BAAS of verdiep je eens in de training Persoonlijke Effectiviteit.

Hoe krijg je grip op je gedachten?

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief