Blog

Je mening delen? Nee, laat maar!

  • Marcel van Wiggen

Heel vaak krijg ik de vraag ‘wat vind jij hier nu van?’. Meestal gaat het dan over gevoelige onderwerpen, zoals: het wel of niet afschaffen van de dividendbelasting of de aloude zwarte pieten discussie. Het is best leuk om gewoon wat te discussiëren, maar hier moeten we echt mee kappen!

Soms kom ik mensen tegen met een hele stevige mening. Door heel zwart-wit stelling te nemen kunnen we ook inflexibel worden en zelfs negatief. Sommige onderwerpen worden hierdoor beladen en dat komt onze emotie niet altijd ten goede. Zo kreeg ik laatst de vraag ‘vind jij het ook niet zwaar waardeloos dat de BTW van 6% naar 9% is verhoogd?’.

Om ergens een hele negatieve mening over te hebben, moet je onbewust één van de volgende zaken geloven:

  • De beslissers en/of betrokkenen zijn prutsers.
  • De beslissers en/of betrokken zijn uit op eigen gewin.

Een paar voorbeelden:

De gemeente doet er 3 maanden langer over om de straat af te hebben:

- Ongelooflijk, wat een sukkels!
- Tjonge, jonge dat ziet toch iedereen aankomen.
- Nou, dat had ik sneller gedaan.

Het management heeft besloten dat we gaan reorganiseren:

- Welke prutser heeft dat nu weer verzonnen?
- Hier moet iets anders achter zitten. Dit is een smerig spelletje.
- Hier wordt waarschijnlijk alleen de directeur beter van.

Door heel negatief stelling te nemen veroordelen we de ander. We zetten onszelf als het ware boven de ander, terwijl we vaak helemaal niet zo goed op de hoogte zijn van alles aspecten van het onderwerp. Om een stevige negatieve mening te hebben moeten we dus negatief kijken naar anderen. Maar hoeveel prutsers heb je nu echt in de directe omgeving? Ga jij naar het werk om te prutsen? Ben jij niet te vertrouwen? Waarschijnlijk is het antwoord NEE, dus waarom zou dat bij zoveel anderen wel zijn?

Laten we STOPPEN met zo snel te oordelen over anderen. Als je ervan uitgaat dat het overgrote deel van de mensen gewoon zijn best doet en dat zaken vaak veel complexer zijn dan het lijkt, wordt het een stuk gezelliger!

De vraag ‘wat vind jij hier nu van?’ kun je daarom eens wat vaker beantwoorden met: ‘ik weet er eigenlijk te weinig af om echt een goede mening te vormen. Ik vertrouw erop dat er slimme mensen bij betrokken zijn die de belangen goed afwegen.’. Dit klinkt saai, maar waarom zou je je druk maken over allerlei zaken die jij niet gaat veranderen.

Dit geeft je meer ruimte om te focussen op de positieve ontwikkelingen om je heen en geeft je meer energie voor de zaken die JIJ gaat aanpakken. Dat zorgt tenminste voor veranderingen. Door te veroordelen of te klagen is nog nooit iets beter geworden.

Merk jij dat je soms ook vast kan komen zitten in negativiteit? Dat je energie verliest door wat je soms in je hoofd haalt? Download dan het volgende E-book: Hoe krijg ik meer grip op mijn gedachten.

Hoe krijg je grip op je gedachten?

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief