Blog

Help! Mijn energie lekt weg

  • Anniek Stoutjesdijk

Misschien herken je het wel, maar soms kunnen we in een situatie zitten waarbij het maar niet wil lukken om ons echt lekker in ons vel te voelen. Hoeveel we er ook over nadenken, we komen maar niet dichter bij een oplossing. Sterker nog het lijkt steeds moeilijker om het te doorbreken. Hoe klik je daaruit?

Jij bent in control over emoties

Allereerst moet je je realiseren dat het niet zo is dat er een soort afstandsbediening is voor jouw emoties, waardoor ze op afstand kunnen worden bediend. Anderen gaan je dus niet helpen om er uit te klikken. Jij creëert namelijk je eigen emoties, niemand anders! Jij bent degene die jezelf blij maakt of juist verdrietig. Jij creëert de stress in je lichaam, net zo goed als het gevoel van geluk.

Hoe ga jij er dan voor zorgen dat je meer energie krijgt? Of meer rust? Of meer zelfvertrouwen? Er zijn in totaal vier knoppen waar je heel makkelijk aan kunt draaien. Eén daarvan is de knop fysiologie.

Fysieke houding en emoties

Met fysiologie wordt bedoeld je fysieke lichaamshouding. De manier waarop je loopt, beweegt, ademt of bijvoorbeeld je gezicht trekt. Onze fysieke houding heeft namelijk direct effect op de emoties die we ervaren. Deze effecten zijn volledig onbewust, maar spelen wel een rol.

De Amerikaanse onderzoeker Ekman deed baanbrekend onderzoek naar het effect van gezichtsuitdrukkingen op onze emoties. Ekman, Friesen en Levenston deden onder andere een onderzoek waarbij er twee groepen vrijwilligers nauwkeurig werden gemonitord. Terwijl ze in een zaal een oefening deden werd hun hartslag en lichaamstemperatuur gemeten.

Groep 1 werd gevraagd om in detail terug te denken aan een zeer stressvolle situatie, en groep 2 werd gevraagd om angstig, verdrietig of boos te kijken. Doordat groep 1 met veel aandacht terugdacht aan een stressvolle situatie ervaarde men daadwerkelijk stress.  Hun hartslag en lichaamstemperatuur nam flink toe. Het bijzondere was dat de tweede groep die alleen een bepaalde gezichtsuitdrukking aannam, en dus feitelijk aan het acteren was, exact dezelfde verhogingen liet zien.

Lachend door het leven

Als je blij bent, lach je. Maar het is ook omgekeerd: als je lacht, wordt je ook blijer. Wil je je beter voelen? Beweeg anders en zet je gezicht in de lachstand. Loop alsof je de wereld aankunt en voel het verschil. Loop eens of je vol zelfvertrouwen zit en laat deze emotie eens echt toe. Je zult merken dat door alleen je lichaam bewuster in te zetten, je als snel meer grip krijgt op je emoties.

Laat je ook inspireren door deze video van Amy Cuddy die laat zien dat je in 2 minuten het stressniveau in je lichaam met 25% kunt reduceren. Super snel met een groot effect.

Wil je meer weten over de andere knoppen of merk je dat het nu tijd is om zaken eens echt aan te pakken, kijk dan ook eens naar dit E-Book of onze training Persoonlijke Effectiviteit en training Persoonlijk Leiderschap.

Hoe krijg je grip op je gedachten?

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief