Blog

De zeven eigenschappen van effectieve mensen! (Of toch maar één?!)

  • Marcel van Wiggen

Het wereldberoemde boek van Stephen Covey beschrijft de zeven eigenschappen van effectieve mensen. Zijn inzichten zijn simpel en toepasbaar voor iedereen. Maar is er niet één eigenschap nog belangrijker?

Wees proactief

Veel mensen schuiven hun verantwoordelijkheid op externe gebeurtenissen of op anderen. Proactieve mensen richten zich vooral op hun eigen gedrag en hun eigen gedachten. Tussen wat je meemaakt en hoe je reageert zit ruimte, waarin je zelf bepaalt wat je reactie is.Ze nemen hierdoor verantwoordelijkheid voor hun emoties.

Begin met het einde voor ogen

Veel mensen laten ontwikkelingen over aan het lot en leven van dag tot dag. Effectieve mensen werken van 'achter naar voren'. Zij hebben een visie over wat zij willen bereiken. Zo bepalen en werken zij aan hun eigen toekomst.

Belangrijke zaken eerst

Effectieve mensen stellen prioriteiten en zorgen dat ze tijd besteden aan de zaken die echt belangrijk zijn. Veel mensen worden ‘geleefd’ door het laatste nieuws en de appjes die binnenvliegen. Prioriteiten stellen zorgt voor focus en vraagt om afstand nemen.

Denk WIN-WIN

Om goed te kunnen samenwerken met anderen, moeten we niet denken in termen van concurrentie. Pas als beide partijen beter worden van samenwerking kan er een langdurige relatie worden opgebouwd.

Eerst begrijpen en dan begrepen worden

Effectieve mensen luisteren naar anderen om de ander ook echt te kunnen begrijpen. Ze doen hun best om zich in de ander te verplaatsen. Dit vraagt om anders luisteren, niet luisteren om zo snel mogelijk te kunnen reageren.

Creëer synergie

Effectieve mensen gaan op zoek naar synergie in de samenwerking. Dus niet hun manier of die van de ander, maar een andere nog betere manier. Ze respecteren ieder zijn kwaliteiten om hier zo goed mogelijk gebruik van te maken.

Houd de zaag scherp

Effectieve mensen zorgen dat ze zich blijven ontwikkelen. Ze blijven investeren in zichzelf, zodat de zaag niet bot wordt.

De eerste 3 eigenschappen zijn om als individu effectiever te worden. Eigenschap 4 tot en met 6 zijn om effectiever samen te werken en de laatste eigenschap zorgt ervoor dat de eerste 6 eigenschappen goed ontwikkeld blijven. De boeken van Covey zijn ontzettend sterk en wij raden je zeker aan om deze te lezen, echter er ontbreekt in onze ogen 1 belangrijke eigenschap.

Wees dankbaar

De zeven eigenschappen zijn namelijk allemaal acties om de situatie te verbeteren. Alhoewel dit ontzettend belangrijk is, gaat het voorbij aan één belangrijk aspect, namelijk hoe je je voelt in de huidige situatie. In onze ogen is de belangrijkste eigenschap van effectieve mensen om dankbaar te kunnen zijn over wat er is. Dankbaar voor de mooie momenten, dankbaar voor de lessen of zelfs dankbaar voor de grote werkdruk.

Als we er niet in slagen om DANKBAAR te zijn voor wat er wel is, zijn we voor we het weten alleen maar aan het jagen naar nog beter. Stilstaan bij wat er is en kunnen genieten van wie je bent, is essentieel voor een goed leven. De belangrijkste eigenschap van effectieve mensen is om te kunnen genieten van het leven, terwijl ze het in de tussentijd nog beter maken.

Heb jij moeite om die dankbaarheid in jezelf te vinden? Is het echt tijd om het nu anders te gaan doen? Verdiep je dan nu in de training Persoonlijke Effectiviteit of training Persoonlijk Leiderschap zodat je op korte termijn een grote stap maakt. Zou toch zonde zijn als je het nu laat schieten?

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief