Blog

De 3 illusies die niemand helpen!

  • Marcel van Wiggen

Ongeveer 24 procent van de werknemers verliest energie op zijn werk en zou het liefst niet meer gaan werken na het weekend. Op relatiegebied loopt bijna 40 procent van de relaties op de klippen. Daarnaast is er een sterk toenemend aantal mensen dat continu stress ervaart en antidepressiva gebruikt. Hoe komt het dat we zoveel energie verliezen op het werk of privé? Hoe komt het dat velen van ons zich niet voelen zoals ze zich willen voelen?

Waarom doen we het niet gewoon anders? Waarom worden we ons zelf niet de BAAS? Waarom nemen we niet de REGIE in handen? Nadat ik honderden mensen heb gecoacht en getraind ben ik tot de volgende conclusie gekomen.

Er zijn 3 illusies die we zijn gaan geloven:

  • Ons karakter staat vast

We zijn er zo aan gewend geraakt dat we doen wat we doen, dat we ons bijna niet meer kunnen voorstellen dat we kunnen veranderen. Ons karakter staat echter helemaal niet vast. Vaak levert het veel inzicht op als je beseft hoe je huidige gedrag tot stand is gekomen. Je bent gevormd door je positie in het gezin (of je bijvoorbeeld de oudste of jongste bent), de boodschappen die je ouders je mee hebben gegeven en belangrijke emotionele gebeurtenissen in je leven. Daardoor ben je gaan doen, zoals je doet. Je bent niet zo geboren, maar je bent je zo gaan gedragen. En wat gebeurt er als je ervoor kiest om het vandaag anders te gaan doen? Dan vorm je een nieuw karakter.

  • Hoe ik me voel komt door anderen

Je bent chagrijnig, want de kinderen luisterden vanochtend niet. Je voelt je gespannen want er zijn onverwachte ontwikkelingen op het werk. Je voelt je teleurgesteld omdat je partner een afspraak niet is nagekomen. Elke keer leg je de oorzaak voor je gevoelens bij een ander, maar er zijn echt mensen die zich door dezelfde gebeurtenissen niet van slag laten brengen. Het is niet andermans verantwoordelijkheid dat jij je chagrijnig, gespannen of teleurgesteld voelt. Jij creëert namelijk je eigen gevoel. De manier waarop je kijkt naar een gebeurtenis, de manier waarop je denkt, je lichaamshouding en je woordgebruik bepalen samen hoe jij je voelt.

  • Veranderen vraagt om veel energie

Een positieve verandering bij onszelf in gang zetten zien we als een groot project. Op basis van eerdere ervaringen zijn we gaan geloven dat veranderen altijd moeilijk is en heel veel energie kost. Soms piekeren we zo lang over een verandering dat we daardoor niet eens in beweging komen. Of we zien zo veel beren op de weg dat we maar snel wat excuses bedenken. Veranderen hoeft echter niet zo heel moeilijk te zijn. Het begint met heel kleine stappen waarmee je vandaag kunt beginnen.

 

Ik heb het boek JEZELF de BAAS geschreven om af te rekenen met bovenstaande ILLUSIES. Want zeg nou zelf! Het is toch zonde dat we in deze tijd niet de regie in eigen hand nemen en genieten van de unieke kans die we hebben gekregen?

Wil je echt direct een grote stap maken? Is het nu echt tijd om het eens anders te gaan doen? Verdiep je dan eens in onze training Persoonlijke Effectiviteit. Lees ook de referenties en laat je overtuigen. Drie dagen te investeren in jezelf, maakt een wereld van verschil!

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief