Blog

3 tips om een burn-out te voorkomen

  • Gerard Vriens

Wat kan je leren in je vakantie. Wat wij denken komt regelmatig niet overeen met wat anderen denken. Zeker niet in diverse andere culturen. In hoeverre ben je nog jezelf? Doe je dingen omdat je het zelf wilt of omdat anderen het van je verlangen.

Tijdens mijn vakantiereis door Cambodja viel het mij op dat de tuktuk chauffeurs er een mooi ritme op na houden. Je spreekt met de chauffeur af waar je naar toe wilt en je spreekt na de onderhandeling een prijs af. De wedervraag van de chauffeur komt al snel: “Hoe lang hebben jullie nodig? En aansluitend wil hij je terugbrengen naar je begin bestemming. Als je op de bestemming bent gooit de tuktuk chauffeur zijn hangmat uit in de tuktuk en doet een tukje (zou daar de naam tuktuk vandaan komen?). Wij Europeanen denken meteen aan wat we voor nuttigs kunnen doen en deze tuktuk chauffeur laat het leven in alle rust aan zich voorbij glijden. Voor mij in ieder geval een opmerkelijke constatering, zeker gezien de levensstandaard in Cambodja.

Wat leverde mij dit denkproces op met in het achterhoofd dat 1 op de 6 dertigers en 1 op de 7 dertig plussers naar een burn-out werken?

  • Moeten

Ervan overtuigd zijn dat je iets moet doen. Het enige wat je moet doen is ademen. Dat klinkt als een mooie mantra in drukke tijden. Waar ik denk “het moet effectief en efficiënt zijn” denkt de tuktuk chauffeur hetzelfde. Echter zijn mijn normen anders dan die van de tuktuk chauffeur. Wat moet je nu echt?

  • Wil ik het of mijn omgeving?

Doe ik het voor mijzelf of doe ik het voor de sociale groepsdruk in de omgeving? Wat wil ik zelf? Wil ik een groter huis, een 2e auto een 3e vakantie omdat “iedereen” dat doet? Durf ik een keuze te maken voor mijzelf en ga ik daarmee de strijd aan met groepsdruk of ga ik met de groep mee? Welke keuze maak jij?

  • Perceptie = projectie

Dat wat ik denk dat ben ik! In mijn perceptie kan de tuktuk chauffeur meer inkomen generen dan hij nu doet en daarmee een beter leven creëren voor zijn gezin. Maar dat is mijn projectie. De perceptie van de tuktuk chauffeur is heel anders. De tuktuk chauffeur denkt ook aan zijn gezin maar is gewend dit te koppelen aan een andere tijdspad. De chauffeur is niet bezig met zijn pensioen over x jaar maar met het feit dat het regenseizoen eraan komt en dat zijn houten huis hoog genoeg moet staan om geen last te hebben van de regen (Oeps, dacht ik met mijn goed verzekerde 2 onder 1 kap stenen woning). De wereld die ik heb geprojecteerd kent de tuktuk chauffeur al helemaal niet. Wat is jouw wereld?

En wie is er nu gelukkiger? Ik, die de reis kan maken naar Azië of de tuktuk chauffeur die lachend en op zijn gemak zonder stress in de file aansluit zonder zich te ergeren? Ik ga in dit geval uit van beide. Het reizen en andere culturen ontdekken geeft me weer genoeg informatie over wie ik ben, wat ik denk, wat mijn doel in het leven is op een voor mij verantwoorde manier. De tuktuk chauffeur omdat hij weet wat hij heeft en zeker niet wil worden als de gemiddelde Europeaan.

Met dank aan Sothet onze tuktuk chauffeur die mij weer een mooie les heeft meegegeven.

Merk je dat je hulp kunt gebruiken om relaxter te worden of juist energieker? Lees dan onze gratis Ebooks Krijg grip op je gedachten of Meer zelfvertrouwen in 10 dagen of lees het boek Jezelf de Baas. Is het echt tijd voor een flinke stap? Kijk dan eens naar deze training.

(PS. Ik heb het nummer van de tuktuk chauffeur Sothet. Als je in Siem Reap bent, laat het weten. Ik geef het met liefde en plezier)

Hoe krijg je grip op je gedachten?

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief