De Cultuurladder

In dit boek laten we je zien hoe we cultuur praktisch, meetbaar en uitvoerbaar maken aan de hand van een eenvoudig model waarmee je direct aan de slag kunt: de Cultuurladder. Door in kaart te brengen op welk niveau je organisatie of team zich bevindt en naar welk niveau je toe wilt of moet, kun je concrete stappen zetten op het gebied van leiderschaps- en teamontwikkeling.

De Cultuurladder bereikte de top 10 van Managementboek.nl en inspireerde al veel organisaties.

Lees verder of bestel direct het boek!

Wat is dan de cultuur?

Als je besluit dat het ontwikkelen van nieuwe gedrags- en samenwerkingspatronen belangrijk is voor de toekomst van de organisatie, waar gaat het dan over? Wat moet er dan veranderen? Hoe ziet dat er in de praktijk uit en hoe kun je dit herkennen? Hoe maak je de cultuur concreet? En hoe borg je de nieuwe situatie, zodat het geen eenmalige opleving is?

Als je de organisatie in beweging hebt, hoe hou je die dan gaande en zorg je voor de juiste ontwikkeling en bijsturing? Hoe zorg je dat het proces is gebaseerd op data en feiten, en niet op meningen en gevoelens? Hoe maak je de ontwikkeling concreet en meetbaar?

Cultuur praktisch, meetbaar en uitvoerbaar

Aan het eind van elk hoofdstuk kun je steeds de balans opmaken met behulp van een korte vragenlijst of scorecard. Hierdoor maak je de afweging of veranderingen noodzakelijk zijn en zo ja, op welk gebied. Cultuurverandering mag namelijk nooit een doel op zich zijn, maar moet onderdeel zijn van en passen bij een hoger liggend doel dat je als organisatie of team wilt bereiken. 

Ben jij klaar voor een concrete en uitvoerbare aanpak? Dan is de Cultuurladder onmisbaar om de juiste cultuur in je organisatie tot stand te brengen.

Enkele recensies
over het boek

 • Cultuur schijnt een van de meest lastige zaken om te veranderen te zijn. Hierover zijn inmiddels talloze boeken geschreven. De Cultuurladder is een van die boeken, waarin de schrijvers Van Wiggen, Vriens en Galle hun visie op cultuurverandering geven en met een bewerking van de huidige theorieën komen. De ..Lees meer

  Cultuur schijnt een van de meest lastige zaken om te veranderen te zijn. Hierover zijn inmiddels talloze boeken geschreven. De Cultuurladder is een van die boeken, waarin de schrijvers Van Wiggen, Vriens en Galle hun visie op cultuurverandering geven en met een bewerking van de huidige theorieën komen. De auteurs beschrijven valkuilen voor cultuurverandering onder de noemer ‘cultuurverwarring’, leuk gevonden. Het zijn zaken die worden ingevoerd om stappen te maken, maar eigenlijk de huidige cultuur bevestigen.

  ..Lees minder
  J. Hoogstra Boek de Cultuurladder
 • Terecht besteden de auteurs in De cultuurladder veel aandacht aan leiderschap. ‘Omdat leidinggevenden enerzijds de dragers zijn van de huidige cultuur, maar anderzijds ook een voedingsbodem vormen voor de nieuw te kweken cultuur.’ Dus moet er structureel in de ontwikkeling van leidinggevenden geïnvesteerd ..Lees meer

  Terecht besteden de auteurs in De cultuurladder veel aandacht aan leiderschap. ‘Omdat leidinggevenden enerzijds de dragers zijn van de huidige cultuur, maar anderzijds ook een voedingsbodem vormen voor de nieuw te kweken cultuur.’ Dus moet er structureel in de ontwikkeling van leidinggevenden geïnvesteerd worden. ‘Leidinggeven is een totaal nieuw vak en dient aangeleerd te worden. Naast leiderschap, is ook de rol van het team zelf cruciaal in cultuurverandering. De auteurs bieden (geïnspireerd door de piramide van Lencioni) zeven stappen aan om te groeien in een succesvol team. Hierin is de basis ‘vertrouwen’, dat ‘ontstaat als het ego niet overheerst. Als het ‘wij’ groter is dan het ‘ik’.’ Gemakkelijk is cultuurverandering dus niet. Maar het is niet onmogelijk, zeker niet aan de hand van De cultuurladder.

  ..Lees minder
  H. J. Kamsteeg Boek de Cultuurladder
 • De Cultuurladder leest lekker weg en geeft tegelijkertijd stof tot nadenken en verdieping. Je gaat met een andere lens naar je omgeving en organisatie kijken. De concrete actiepunten en suggesties geven een prima aanzet om de Cultuurladder te beklimmen. Hoe hoog je wilt en kunt gaan is aan jou. Een aanrader.

  De Cultuurladder leest lekker weg en geeft tegelijkertijd stof tot nadenken en verdieping. Je gaat met een andere lens naar je omgeving en organisatie kijken. De concrete actiepunten en suggesties geven een prima aanzet om de Cultuurladder te beklimmen. Hoe hoog je wilt en kunt gaan is aan jou. Een aanrader.

  ..Lees minder
  E. Witte Boek de Cultuurladder

Tien redenen om dit boek te kopen

 1. Omdat de bedrijfscultuur bepalend is voor het succes van een organisatie.
 2. Omdat een cultuurtransformatie de organisatie een voorsprong kan geven op haar concurrenten.
 3. Omdat een cultuurtransformatie tot een betere samenwerking tussen mensen leidt.
 4. Omdat het leuker werken is in een presterende, lerende of inspirerende cultuur.
 5. Omdat er harder gewerkt wordt in een organisatie met een goede bedrijfscultuur.
 6. Omdat de cultuur richting geeft aan de organisatie.
 7. Omdat de cultuur houvast geeft tijdens de dagelijkse keuzes.
 8. Omdat een cultuurtransformatie meer van je vraagt als leidinggevende, waardoor je kunt groeien en je kunt ontwikkelen.
 9. Omdat het bedrijf, de medewerkers en klanten het verdienen dat er een fijne cultuur heerst.
 10. Omdat jij het verdient om in een organisatie met de juiste bedrijfscultuur te werken.

Wil je ook groeien?
Ik adviseer je graag!

Kunnen wij je helpen met een van onze trainingen? Of wil je ons en onze aanpak eerst beter leren kennen? Vraag een vrijblijvend gesprek aan met onze experts.