Blog

Waarom goede voornemens niet slagen…

  • Gerard Vriens

Onder groepsdruk gaan we aan het einde van het jaar bedenken wat onze goede voornemens zijn voor het komende jaar. Het woord goede voornemens is al een lachertje voor ons brein. Voornemens betekent dat we het van plan zijn. Dat betekent nog niet echt dat we het gaan doen. Kortom, we gaan het proberen en ons alvast indekken voor als het niet lukt. We kunnen dan in ieder geval zeggen “we hebben het geprobeerd”.

Maar waarom wachten we tot het einde van het jaar voor het stellen van doelen? Eigenlijk wel raar dat we dat doen. Als je ergens voor wilt gaan dan kun je dat op het moment zelf beslissen. Nee, we sparen de doelen op tot het einde van het jaar. We laten ons nog even beïnvloeden door de marketingmachine (eerst reclame van de fantastische feestdagen met eten en drinken gevolgd door reclames van sportscholen) en gaan dan vol goede moed aan de slag met de gestelde doelen.

Bij voorkeur stellen we meerdere doelen want, als we het doen dan doen we het goed. Helaas is het stellen van meerdere doelen niet zo verstandig, omdat dit de kans op succes eigenlijk alleen maar kleiner maakt. Tenzij je een ijzeren wil hebt en zo stevig in je schoenen staat dat je niet afwijkt van je doelen.

Hoe moeten we het dan wel doen? 5 tips om je doel te behalen:

  • Tip 1: Stel één doel voor jezelf

Als je meerdere doelen stelt deel je de wilskracht om je doelen te behalen door het aantal te behalen doelen. Als je drie doelen hebt deel je eigenlijk de accu door drieën. In het begin van de dag niet zo’n probleem, maar aan het einde van de dag is je accu al ver op waardoor het weer aanlokkelijk is om van je doel af te wijken.

  • Tip 2: Stel een haalbaar doel

Als je voor jezelf een doel hebt gesteld moet dit een haalbaar doel zijn. Stel dat je nooit sport en je doel is fit en vitaal worden. Je gaat fanatiek aan de slag en combineert drie keer per week sporten met een drukke agenda. In het begin zal dat nog wel lukken, maar als je weer geconfronteerd wordt met de dagelijkse gang van zaken merk je dat het toch niet zo eenvoudig is als dat je in de vakantie dacht.

  • Tip 3: Concreet doel

Maak het doel zo concreet mogelijk voor jezelf. Meer sporten klinkt leuk, maar is al behaald als je een keer met de trap gaat in plaats van met de lift. Blok de tijden in je agenda af wanneer je gaat sporten. Maak het visueel meetbaar. Zorg dat het een nieuw patroon wordt in je systeem.

  • Tip 4: Deel je doelen met je omgeving

Vertel je naaste omgeving welk doel jij jezelf hebt gesteld. Zij kunnen zorgen voor een extra stimulans om jouw doel te behalen. Daarnaast is het ook voor jezelf een stimulans om te blijven werken aan je doel. Eigenlijk een extra stok achter de deur.

  • Tip 5: Vier het succes

Het belangrijkste is om het behalen van jouw doel te vieren. Laat je brein wennen aan het gevoel wat je overhoudt bij het bereiken van je doel. Dit moet mede de motor gaan worden voor het bereiken van nieuwe doelen. Succes.

Kun jij nog wel een extra steuntje gebruiken? Wil je meer praktische tips om een verandering in gang te zetten? Wil je bepaalde zaken doorbreken en echt de persoon worden die jij kunt zijn? Kijk dan ook eens naar onze training Persoonlijke Effectiviteit of Persoonlijk Leiderschap. Wij garanderen dat je praktisch, snel en energiek de veranderingen in gang zet!

Hoe krijg je grip op je gedachten?

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief