blog

Hoe FOMO JOMO wordt! (geluk wordt niet gemeten in likes!)

Gastblogger: Lotte Twaalfhoven

Het leven van ons (jonge mensen, millennials, jongvolwassenen) gaat altijd door: ‘s ochtends even door de insta-stories, nieuws lezen, al die whatsappjes beantwoorden, groepschats bijlezen en ook maar even snel Facebook openen om de jarigen van die dag feliciteren. Kortom: we staan nooit stil. Tijd is onze grootste vijand!

Hoe FOMO JOMO wordt_ (geluk wordt niet gemeten in likes_).png

We hebben al een berg aan informatie te verwerken voordat onze geest ontwaakt is. Om dan nog maar niet te spreken over de dagelijkse hitlijsten op Spotify, nieuwe vlogs en podcasts die we willen bijhouden op weg naar school/studie/werk. We werken, sporten het liefst genoeg, gaan uit, hebben graag een rijk sociaal leven en het liefst ook nog even wat afleveringen/seizoenen kijken op Netflix. Tijdens vakantie maken we ook nog even wat insta-waardige shots. 

En dan is het weekend. Maar help! Vrijdagavond staat niks gepland. Wat stom! Niet goed in de agenda gekeken, niet genoeg mensen gevraagd om af te spreken. Dan maar thuis op de bank, een serie kijken en een beetje door de tijdlijn op insta en FB scrollen..... Je ziet allemaal leuke foto’s. Het lijkt wel of iedereen iets te doen heeft. Langzaam slaat het toe...FOMO

FOMO?! Ja, FOMO. Voluit ook wel ‘Fear Of Missing Out’. De angst om iets te missen. Al scrollend door social media denk ik dat dat niet van toepassing is op mij. Ik gun een ander namelijk alles. Maar gedachtes als ‘iedereen heeft het nu leuk en ik ben nu niets aan het doen’ komen al onbewust. Op het moment dat ons leven even stilstaat, komt de FOMO om de hoek kijken. En daar kun je je flink rot door voelen. 

JOMO. Nee, geen YOLO maar JOMO: The Joy Of Missing Out. Hoe heerlijk zou dat zijn?! 

Het genieten van het juist niét aanwezig zijn bij die interessante tripjes en uitjes. Natuurlijk weet je best dat instagram of Facebook niet dé realiteit weerspiegelt. Maar soms voelt het toch even alsof iedereen leuke dingen doet. Of ze leukere kleding hebben, mooiere telefoons, een beter figuur, mooiere reizen, meer uitjes, geen problemen en veel meer vrienden.

Maar het kan! JOMO voelen! Energie krijgen in wat je doet en écht genieten van alles wat je (als bewuste keuze!) mist. En ik kan je vertellen, dat gevoel is heerlijk! De reis naar JOMO is een reis waarbij je inzichten krijgt in jezelf en in denkpatronen die jouw brein zich per ongeluk toegeëigend heeft. En dat gaat automatisch, zonder dat we het merken. Want ons brein is een kei in het automatiseren van onze gedachten. Die gedachten zijn niet altijd leuk. Hoe krijg ik daar nou inzicht in als het niet automatisch gaat? Het ervaren en écht voelen van JOMO kost over het algemeen flink wat oefenwerk.  

Ben jij toe naar meer voldoening en energie? Wil jij met een groep jong-volwassenen de stap maken naar meer energie en JOMO? Merk jij dat je je laat tegenhouden door je gedachten of gedragingen? Dan is het nu tijd om in actie te komen.

We helpen je graag! Informeer naar onze cursus voor jongvolwassenen. Je bent van harte welkom!

Over de schrijver

Gerard Vriens

Gerard Vriens

Coach / Trainer / Adviseur / Managing partner

Ik ben Gerard Vriens, geboren in 1967, gelukkig getrouwd en vader van Peder en Veerle. Mijn motto is ‘Maak er wat moois van’. Ik ben graag een luisterend oor en ben in staat om mensen (terug) in hun kracht te zetten. Dit doe ik op geheel eigen-wijze.