blog

Heb jij het lef om een leider te worden?

Een leidinggevende kan een zeer groot verschil maken in het werkplezier, de motivatie en uiteindelijk de prestaties van een team. Regelmatig ontmoet ik medewerkers die zichzelf niet zien als leidinggevende, maar dit in de praktijk wel zouden kunnen. Helaas zie ik het ook regelmatig andersom. Daarom in het kort de 5 uitdagingen om een goede leider te worden.

Heb jij het lef om een leider te worden.png

Traditioneel word je in veel organisaties de leidinggevende als je inhoudelijk de beste bent of het hardst werkt. Een slimme en harde werker is echter niet per definitie een goede leidinggevende. Vaak kan dit zelfs belemmerend werken, omdat de kersverse leidinggevende er te dicht op zit of zich teveel met de details bemoeit. Leidinggeven gaat over het ontwikkelen van medewerkers, zodat ze de leidinggevende nog amper nodig hebben.

Heb jij het lef om een leider te worden?

  • Durf jij je echt te verdiepen in mensen?

De meest belangrijke stap van het groeiproces is medewerkers en menselijk gedrag interessant vinden. Als leidinggevende moet je op zoek naar manieren om medewerkers te motiveren en te inspireren. Iedereen vertoont ander gedrag en niet iedereen wordt op dezelfde manier gemotiveerd. Echte interesse hebben in mensen is daardoor de basis om een goede leidinggevende te zijn.

  • Durf jij naar jezelf te kijken?

Als leidinggevende moet je bereid zijn om nieuwe kennis en inzichten tot je te nemen. Ook het leidinggeven moet je ontwikkelen en continue evalueren. Ben jij bereid om je eigen gedrag tegen het licht te houden en te optimaliseren? Ben je leergierig om steeds nieuwe manieren van samenwerken te onderzoeken?

  • Durf jij het goede voorbeeld te geven?

Het maakt niet uit wat je allemaal weet en kunt, leidinggeven staat of valt bij voorbeeldgedrag. Hoe kun je verwachten dat medewerkers gemotiveerd aan het werk gaan als jij zelf zit af te tellen naar de vakantie of je pensioen? Of hoe kun je medewerkers aan regels houden als je ze zelf niet altijd naleeft?

  • Durf jij je plaats in te nemen?

Leidinggeven is leuk en plezierig als alles goed loopt. Het wordt echter pas lastig als de druk toeneemt en de resultaten achter blijven. Ben je dan in staat om voor de troepen te gaan staan? Durf je dwingend te zijn? Heb je het lef om niet altijd aardig gevonden te worden? Durf je bepaalde medewerkers met afwijkend gedrag aan te pakken? Vaak hebben groepen baat bij duidelijkheid in stormachtige tijden of zitten te wachten totdat bepaalde zaken of personen nu eens echt worden aangepakt.

  • Durf jij je plaats op te geven?

Leidinggeven gaat nooit om de leidinggevende, maar altijd om de medewerkers. Kun jij iemand anders het podium gunnen? Kun jij jezelf wegcijferen? Een goede leidinggevende heeft als doel zichzelf overbodig te maken, maar durf jij dat ook?

Wil jij de stap maken tot een leider? Wil jij aan de slag met jezelf en verder groeien en ontwikkelen?

Kijk dan eens naar onze leiderschapstrainingen Effectief Leiderschap, Meewerkend Leidinggeven of download ons gratis Ebook ‘De zes niveaus van leiderschap'

GRATIS Ebook

Schrijf je in voor de PER4MANCE updates en ontvang per direct het gratis Ebook 'De zes niveaus van leiderschap'

dit veld niet invullen s.v.p.
GRATIS Ebook

Schrijf je in voor de PER4MANCE updates en ontvang het gratis Ebook 'Leidinggeven en feedback geven: het kan ook makkelijker!'.

dit veld niet invullen s.v.p.

Over de schrijver

Marcel van Wiggen

Marcel van Wiggen

Trainer / Coach / Adviseur / Managing partner / Schrijver

Ik ben Marcel van Wiggen, geboren in 1971, getrouwd en vader van Luke en Nick. Mijn motto is 'Haal er alles uit wat er in zit'. Ik ben geïnteresseerd in alles wat mensen inspireert, motiveert en belemmert.