blog

Drie tips voor meer werkplezier

15% van de medewerkers haalt echt veel plezier en energie uit het werk. Dat is minder dan de groep medewerkers die zich regelmatig irriteert of gestrest is door het werk. Bijna 22% verliest dagelijks energie op en door het werk. Gelukkig valt er wel iets aan te doen. Hierbij 3 tips voor meer werkplezier.

Drie tips voor meer werkplezier

Neem de verantwoordelijkheid

Er is maar één persoon verantwoordelijk voor zijn (werk)plezier en energiehuishouding en dat ben je zelf. Er kan van alles gaande zijn op het werk en je kunt er van alles van vinden, maar jij bent en blijft verantwoordelijk voor de manier waarop jij handelt en hoe je je voelt. Ga niet zitten wachten totdat de organisatie verandert of die ene slechte leidinggevende vertrekt. Het gaat om jouw energie. Elke dag dat jij het niet naar je zin hebt, heeft een negatieve invloed op jouw energie, jouw gezondheid, jouw relaties met anderen en uiteindelijk op de kwaliteit van jouw leven.

Word niet (te) ervaren

Als je ergens een tijdje werkt, word je steeds zekerder van jezelf.’ Voordat je het weet begin je jezelf wijs te maken dat je nergens anders hetzelfde salaris kan verdienen. Als je te ervaren wordt, werk je eigenlijk steeds minder aan je zelfvertrouwen buiten je gebruikelijke werk. Het gevolg hiervan is dat je steeds later in actie komt, steeds meer concessies doet en als je echt merkt dat het niet lekker gaat op het werk, ook nog het vervelende gevoel krijgt dat je geen kant op kunt.

Stel je oordeel uit

Energieverlies als gevolg van irritaties ontstaat door acties of ontwikkelingen die in jouw ogen niet juist zijn. Jij ziet iets in het bedrijf plaatsvinden of je leest over een beslissing en je vormt vanuit jouw perspectief een mening. Voor je het weet begin je je te irriteren aan al die stomme beslissingen en rare acties. Als je er vanaf nu eens van uitgaat dat het overgrote deel van de mensen gewoon zijn best doet en dat zaken vaak veel complexer zijn dan het lijkt, wordt het een stuk moeilijker om een negatief oordeel te vellen. Je wordt daardoor zelf ook een stuk gezelliger.

Wil je meer tips voor het vergroten van je werkplezier? Lees dan ons EBook Hoe ga ik met meer plezier naar mijn werk waarin je leert hoe je je gedachten en emoties onder controle krijgt. Of lees verder in het boek Ik ben er helemaal klaar mee.

Merk je dat je flink last hebt van energieverlies? Kom dan gelijk in actie en kijk naar onze mogelijkheden op het gebied van coaching.

GRATIS Ebook

Schrijf je in voor de PER4MANCE updates en ontvang per direct het gratis Ebook 'Hoe krijg je grip op je gedachten'.

dit veld niet invullen s.v.p.

Over de schrijver

Marcel van Wiggen

Marcel van Wiggen

Trainer / Coach / Adviseur / Managing partner / Schrijver

Ik ben Marcel van Wiggen, geboren in 1971, getrouwd en vader van Luke en Nick. Mijn motto is 'Haal er alles uit wat er in zit'. Ik ben geïnteresseerd in alles wat mensen inspireert, motiveert en belemmert.