blog

De jeugd van tegenwoordig wil echt niet meer werken!

De afgelopen tijd hoor ik dit steeds vaker. Of het nu over de jonge professional gaat die net is gestart bij de eerste werkgever of de student die in het weekend bij de autowasserette werkt. Steeds meer mensen zijn ervan overtuigd dat de nieuwe generatie minder hard wil werken en minder van zichzelf eist. Maar is dit nu echt zo? Is dit niet hetzelfde als onze ouders over ons zeiden?

jeugd van tegenwoordig wil niet meer werken

Eigenlijk gaat het allemaal over generatieverschillen. Laten we ze op een rijtje te zetten:

  • Babyboom generatie (1940-1965)
  • Generatie X (1965-1980): Generatie Nix
  • Generatie Y (1980-2000): Millennials
  • Generatie Z (2000-20..): Digital Natives

Generatie Z begint nu de arbeidsmarkt te betreden!

Generatie Z is opgegroeid in een wereld van overvloed en met relatief weinig beperkingen. Ze zijn opgegroeid in een 24/7 digitale wereld en zappen door de wereld. Totaal anders dan de voorgaande generaties.

Die huidige werkenden zijn grotendeels opgevoed door de babyboom generatie. Die kregen de volgende boodschappen toen ze aan de slag gingen:

  • Werk hard, want dan kun je iets van je leven maken
  • Goed je best doen en goed luisteren
  • Werken hoeft niet altijd leuk te zijn

Generatie Z is echter anders opgevoed. Ze zijn voor het grootste deel opgevoed door generatie X (1965-1980). Generatie Z (de jeugd) kreeg van hen een totaal andere boodschap:

  • Geniet van je leven
  • Doe iets wat je leuk vindt
  • Haal alles eruit, ga reizen, zie de wereld

Kortom: de jeugd is in een totaal andere wereld opgegroeid en heeft goed geluisterd naar de boodschappen van generatie X. En dat merken we nu.

De jeugd van tegenwoordig wil meer genieten, wil meer afwisseling en gaat zeker geen grote concessies doen voor het werk. Dit heeft als effect dat alles wat bij de vorige generaties goed werkte, nu niet meer zo handig is. In de afgelopen decennia hebben we werkprocessen geoptimaliseerd en vastgelegd, waardoor we consistente kwaliteit konden afdwingen. Voor de jeugd werkt dit demotiverend omdat dit afbreuk doet aan hun gevoel van vrijheid

Ook qua leiderschap vraagt dit om een andere aanpak. Was een hiërarchische leiderschapsstijl nog wel enigszins passend bij generatie X, de jeugd is hier echt niet meer van onder de indruk. De (te) hard werkende baas die eist dat zijn medewerkers ook tot het naadje gaan, moet nu leren om de werkelijke behoeften van elke medewerker te doorgronden en zijn stijl hier op aan te passen. Ook het vooruitzicht dat je met hard werken misschien over jaren een leuke baan kunt krijgen, werkt bij de meeste jongeren niet. We hebben ze tenslotte opgevoed om niet teveel concessies te doen.

Het is echter niet de schuld van de jeugd dat ze niet hard in het oude systeem willen werken. Het is de uitdaging van de leidinggevenden en organisaties om werkplekken te creëren die leuk en uitdagend zijn. Als je daar in slaagt zul je zien dat de jeugd van tegenwoordig wel keihard werkt!

Het wordt sowieso tijd dat organisaties leuker en uitdagender worden, alleen de jeugd is hier iets duidelijker in. Als we eerlijk zijn merken de oudere generaties dat ook al.

Wil je weten hoe je dit doet en wat hier voor nodig is? Lees dan hier verder.

GRATIS Ebook

Schrijf je in voor de PER4MANCE updates en ontvang het gratis Ebook 'Leidinggeven en feedback geven: het kan ook makkelijker!'.

dit veld niet invullen s.v.p.

Over de schrijver

Marcel van Wiggen

Marcel van Wiggen

Trainer / Coach / Adviseur / Managing partner / Schrijver

Ik ben Marcel van Wiggen, geboren in 1971, getrouwd en vader van Luke en Nick. Mijn motto is 'Haal er alles uit wat er in zit'. Ik ben geïnteresseerd in alles wat mensen inspireert, motiveert en belemmert.