Blog

Zes gewoontes waar niemand blij van wordt :)

  • Marcel van Wiggen

Regelmatig kom ik mensen tegen die erg goed geworden zijn in zich rot, gefrustreerd of bijvoorbeeld angstig voelen. Wat er ook gebeurt, hun eerste reactie is automatisch negatief. Dat doen ze niet expres, maar vaak hebben ze zichzelf (onbewust) een aantal slechte gewoontes aangeleerd.

Het maakt niet uit wie jij bent en hoe jij op dit moment in het leven staat; onderstaande gewoontes zullen automatisch leiden tot een negatieve stemming. Zorg er dus voor dat je deze gewoontes vooral NIET oppakt!

Denk zoveel mogelijk in risico’s

Beeld je in wat er gebeurt als je je baan kwijtraakt doordat het bedrijf failliet gaat. Of dat je partner er met een ander vandoor gaat. Misschien kun je nog andere risico’s bedenken? Denk veel na over alle risico’s van het leven.

Geef je ouders de schuld van alles

Kijk terug naar je leven en bedenk met name wat je ouders allemaal niet goed hebben gedaan. Hebben ze je nooit gesteund, waardoor je nu weinig zelfvertrouwen hebt? Of hebben ze je juist in alles toegejuicht waardoor je nu moeilijk om kunt gaan met tegenslagen?

Wees zeer kritisch

Probeer zo snel mogelijk overal wat van te vinden. Oordeel zo snel mogelijk en wees vooral kritisch. Doe dit niet alleen naar anderen, maar ook naar jezelf. Ook jij hebt nog waanzinnig veel tekortkomingen.

Geniet niet van de kleine dingen

Negeer de momenten dat je samen met de kinderen op een zonnige zondagochtend aan de ontbijttafel zit of dat leuke gesprek met een goede vriend of vriendin. Probeer steeds in gedachte af te dwalen naar je werk of andere belangrijke zaken.

Maak het verleden mooier of slechter

Maak het verleden zo mooi mogelijk en realiseer je dat dat nooit meer terugkomt. Vroeger was echt alles beter. Of maakt het verleden juist slechter. Zorg ervoor dat je je negatieve ervaringen goed uitvergroot en de film nog regelmatig afspeelt.

Trek zaken uit zijn verband

Door zaken op te blazen krijgen ze meer impact. Het is niet zo maar een opmerking die iemand maakte, maar een regelrechte aanval op jou als persoon. Gebruik daarbij ook veel krachttermen, zoals het is “dramatisch”, we worden “overspoeld” door vluchtelingen, daar valt echt “niet mee te leven”, het gaat hier helemaal naar de “klote”…

Schrikken hè? Iedereen betrapt zich wel eens op een van deze gewoonten. Doe je dit echter structureel dan heeft dit op termijn negatieve consequenties. De manier waarop we denken bepaalt namelijk voor een groot deel onze kwaliteit van het leven.

Stap uit de negatieve emoties en gedachten

Merk je aan jezelf dat jouw manier van denken je ook wel eens dwars zit? Maak je dan geen zorgen, want het is helemaal niet moeilijk om ze te veranderen. Alles start met een stuk bewustzijn en een beslissing om het anders te gaan doen.

Wil je hier meer over weten en ervaren, kijk dan ook eens naar onze training Persoonlijke Effectiviteit of persoonlijk leiderschap.

Hoe krijg je grip op je gedachten?

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief