Blog

Welk type ben jij?

  • Marcel van Wiggen

In het voorjaar van 2019 hebben 7536 mensen meegedaan aan het grote werkplezieronderzoek van PER4MANCE. De resultaten zijn vrij schokkend. Een groot aantal medewerkers geeft aan weinig voldoening uit zijn werk te halen of last te hebben van alle veranderingen in de organisatie. Bijna 22 procent van de medewerkers gaat dagelijks zelfs met tegenzin naar zijn werk en verlangt naar het weekend.

Er is ook een grote groep die zich heeft voorgenomen zich wat minder druk te maken. Die hebben geconcludeerd dat ze hun energie niet uit hun werk halen, maar bijvoorbeeld uit hobby’s buiten het werk. Hoe we naar het werk gaan en hoeveel energie ons dit kost of juist oplevert verschilt per persoon. Iedereen is uniek, maar in grote lijnen is het mogelijk om vier groepen te onderscheiden in elke organisatie. Vier groepen die duidelijk anders binnen wandelen, anders rondlopen, anders communiceren en ook met een ander energieniveau weer naar huis gaan. Wij noemen ze de ventieltrekkers, in-de-putdenkers, dimmers en bruistabletten. Bij welke groep hoor jij?

Ventieltrekkers

Dit zijn mensen die zich ergeren aan alle zaken die misgaan binnen organisaties. Ze hebben weinig vertrouwen in de leiding en andere afdelingen. Ze laten hun teleurstelling regelmatig horen; ‘Ik zie ’t al, dat wordt weer niks!’. Door hun negativiteit lopen ze niet alleen zelf leeg, maar ze trekken ook aan het ventiel van de collega’s.

In-de-putdenkers

Dit zijn mensen die stress ervaren op het werk. Dit zijn vaak hardwerkende mensen die je niet veel hoort (in tegenstelling tot de ventieltrekker), moeilijk nee-zeggen en hoge eisen aan zichzelf stellen. Ze piekeren en stellen zichzelf verkeerde vragen ‘Wat zal er vandaag weer fout gaan? Hoelang houd ik dit vol? Zou het ooit rustig worden?

Dimmers

Deze mensen laten zich niet meer gek maken. In tegenstelling tot de eerste 2 groepen verliezen ze geen energie op het werk. Ze vinden hun werk OK, doen hun ding en gaan dan gewoon weer naar huis. Ze hebben eigenlijk meer in hun mars, maar maken zich niet meer te druk (dimmen). Hun echte energie halen ze uit hun hobby’s buiten het werk.

Bruistablet

Dit zijn mensen die energie krijgen van het werk. Ze vinden hun werk leuk en genieten ervan. Als zaken niet gaan zoals ze willen, dan komen ze in actie. Waar ventieltrekkers remmen, kunnen bruistabletten juist de brandstof voor verandering leveren. Hun positieve energie is aanstekelijk en ze zijn prettig in de omgang met anderen.

Wist je dat de laatste groep slechts 15% van de werkende Nederlanders is? Weet je welk type jij bent? Vind je dat OK of kun jij beter? Wat zou je kunnen doen om het beter te maken?

Wil je meer weten over deze 4 types en tips om zelf beter in je energie te komen? Kijk naar onze trainingen of lees het boek Ik ben er helemaal klaar mee.

Hoe ga ik met meer plezier naar mijn werk?

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief