Blog

Wat maakt dat we ons werk wel of niet leuk vinden?

  • Marcel van Wiggen

Veel medewerkers verlangen naar het weekend of de hoofdprijs in de staatsloterij, want dan hoef je helemaal niet meer te werken. Maar waarom eigenlijk? Wat missen we dan op ons werk? Wat zou er dan meer of minder moeten zijn? Waar halen we energie vandaan? Wanneer krijgen we ergens energie van?

Onderzoek laat zien dat ieder mens continu op zoek is naar de invulling van basisbehoeften. Ondanks dat we zo verschillend zijn, streven we naar exact dezelfde gevoelens. Hoe beter deze worden in gevuld hoe beter we het naar onze zin hebben. Beantwoord maar eens de volgende vragen op een schaal van 1 tot 10 (1 is weinig, 10 is veel)

Hoeveel zekerheid ervaar je op het werk?

Bijvoorbeeld: ik heb een vast contract, ik weet wat mij te wachten staat, ik heb invloed op veranderingen, mijn taken en verantwoordelijkheden zijn helder.

Hoeveel variëteit ervaar je op het werk?

Bijvoorbeeld: ik heb afwisselend werk, geen dag is hetzelfde, ik word voldoende uitgedaagd.   

Hoeveel erkenning ervaar je op het werk?

Bijvoorbeeld: er is aandacht voor mij en mijn prestaties, er wordt naar mij geluisterd en er wordt wat mee gedaan.     

Hoeveel connectie ervaar je met collega's op het werk?

Bijvoorbeeld: ik heb een klik met mijn collega's, er ontstaan vriendschappen, er is vertrouwen in elkaar.          

Hoeveel groei ervaar je op het werk?

Bijvoorbeeld: ik leer regelmatig nieuwe dingen, als ik een studie wil volgen is dat geen probleem, ik kan me goed ontwikkelen binnen de organisatie.

Hoeveel contributie ervaar je op het werk?

Bijvoorbeeld: met mijn werk lever ik een positieve bijdrage aan de maatschappij, ik zie dat ik iets bijdraag, wat wij doen is belangrijk.

Resultaten van ons onderzoek

Ons onderzoek onder 7536 medewerkers laat zien dat de hoogte van de cijfers direct bepaalt hoeveel werkplezier jij dagelijks ervaart. Als je de vragen met lage cijfers hebt beantwoord, gaat het op dit moment waarschijnlijk niet lekker op het werk. Als je de vragen beantwoordt met kleine voldoendes dan merk je dat je misschien al wat onrustig begint te worden. Als je de vragen met hele hoge cijfers beantwoordt dan is de kans groot dat je werk je hobby is.

Wil je meer weten over dit onderzoek en hoe je meer plezier uit je werk kunt halen? Download dan hier het volledige onderzoeksrapport of lees verder in het boek Ik ben er helemaal klaar mee.

Hoe ga ik met meer plezier naar mijn werk?

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief