Blog

Wat leidinggevenden kunnen leren uit de vakantieperiode!

  • Gerard Vriens

Ben je als leidinggevende met een gerust hart op vakantie gegaan of vond je het moeilijk om je werk los te laten? Was je nog bereikbaar via de mail en/of telefoon of kon je gewoon lekker op vakantie gaan en genieten van de omgeving en je gezin? Vaak merk je dat alles toch best goed doordraait in de zomer. Wat kun je hier eigenlijk van leren?

  • Het komt allemaal goed

In de zomerperiode zie je in veel organisaties dat het beste in mensen bovenkomt. Uitdagingen of problemen worden gewoon opgelost en medewerkers zijn tot heel veel in staat. Vaak slaagt men er in om met een veel lagere bezetting een top prestatie te leveren. Belangrijke les voor leidinggevenden is dat het dus vanzelf goedkomt. Ook de rest van het jaar hoef je er niet boven op te zitten. De medewerkers weten echt wel wat de bedoeling is.

  • De kracht van focus

Als er in de vakantie periode minder mensen aanwezig zijn dan worden er betere prioriteiten gesteld. Het is veel duidelijker wat belangrijk is en urgent en wat minder belangrijk is en minder urgent. Er is daarnaast veel minder afleiding door vergaderingen of bijvoorbeeld stafmedewerkers die met allerlei zaken op de lange termijn bezig zijn. In de vakantieperiode zijn de prioriteiten duidelijk en iedereen ziet ook gelijk zijn eigen bijdrage.

  • Zelfsturing werkt!

Tijdens de vakantie periode is er geen discussie over wie is waarvan, samen moet de klus gewoon geklaard worden. Vaak worden medewerkers ingezet in andere onbekende werkprocessen en dat vraagt flexibiliteit van de medewerkers. Op het moment dat medewerkers op nieuwe processen worden ingezet, krijgen ze ook een frisse blik en worden vaak nieuwe vaardigheden geleerd. Ook als zaken niet goed lopen, zie je dat medewerkers zelf op basis van ieders kwaliteiten een verdeling maken. Hieruit blijkt dat het zelfsturend vermogen veel groter is dan algemeen wordt aangenomen.

  • Je bent niet onmisbaar

Ook als jij er niet bent lopen de zaken gewoon door. Al zal het misschien niet altijd zo voelen maar onmisbaar zijn geeft aan dat je als leidinggevende goed bezig bent! Als je team functioneert terwijl jij niet aanwezig bent weet je dat je zaken los kunt laten en over kunt dragen aan de juiste personen in je team. Je gaat nog meer het potentieel benutten van de teamleden. Dit geeft jou de kans om een stap omhoog te maken in je leiderschapsstijl waardoor je zelf ook ontwikkelt.

Wil jij een nieuwe stap maken als leidinggevende? Wil jij leren hoe je een team nog zelfstandiger en effectiever maakt? Wil jij ervoor zorgen dat het leuk werken is in jouw team EN dat er maximaal wordt gepresteerd. Wil jij aan de slag met jezelf en verder groeien en ontwikkelen?

Kijk dan eens naar onze leiderschapstrainingen Effectief LeiderschapMeewerkend Leidinggeven of download ons gratis Ebook Leidinggeven en feedback geven; het kan ook makkelijker!

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief