Blog

Wat kost het gebrek aan werkplezier?

  • Marcel van Wiggen

Uit ons onderzoek blijkt dat 51% van de medewerkers energie verliest op het werk. Maar is dat nou erg? We ontmoeten regelmatig medewerkers die voor hun gevoel echt vastzitten, maar ook managers die helemaal niet veel op hebben met werkplezier. Iedereen moet gewoon zijn werk doen en niet zo zeuren. Maar wat kost het nou eigenlijk?

De consequenties van al dit energieverlies zijn niet fraai. De gevolgen zijn merkbaar op drie niveaus: de gevolgen voor bedrijven, de gevolgen voor medewerkers, de gevolgen voor de maatschappij.

De gevolgen voor bedrijven

Inmiddels heeft 14,6 procent van de werknemers burn-outklachten, met dus een grotere kans op uitval. De jaarlijkse verzuimkosten die zijn gerelateerd aan een burn-out worden begroot op 1,8 miljard euro.

De gevolgen voor medewerkers zijn echter veel groter

Het energieverloop heeft ook impact op het privéleven. Het beïnvloedt de relatie met de partner, de kinderen, familie, vrienden, de gezondheid en uiteindelijk de kwaliteit van het leven.

Een Australisch onderzoek onder 2.500 stellen van de Australian National University (ANU) laat zien dat de mentale gezondheid van een kind lijdt onder de manier waarop de ouders met hun werk omgaan. Stress en irritatie hebben dus niet alleen impact op de medewerker zelf, maar ook op zijn kinderen.

De gevolgen voor de maatschappij

Al dat energieverlies heeft ook zijn effect buiten het werk. Er is een toenemend aantal mensen met een stevig negatieve kijk op de wereld.

De scheve en futloze energiebalans in organisaties leidt ook tot een uitdaging bij de nieuwe generatie die de arbeidsmarkt begint te betreden. Die zijn minder geneigd om zich in dit lot te schikken en daar moeten veel bedrijven nog aan wennen.

Wil je meer weten over de redenen waarom mensen zoveel energie verliezen en wat je er aan kan doen? Volg ons op Facebook of LinkedIn voor tips. Lees hier verder of bekijk ons complete traingingsaanbod om jezelf te blijven ontwikkelen.

Een crisis is het moment voor een nieuwe cultuur

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief