Blog

Waarom kandidaten niet bij jouw organisatie solliciteren

  • Frits Galle

Wij horen steeds vaker dat bedrijven niet aan goede mensen kunnen komen. De arbeidsmarkt is op dit moment bijzonder goed voor gemotiveerde mensen met ambitie. Maar toch kiezen ze blijkbaar niet voor jouw organisatie, hoe kan dat?

Medewerkers gaan rondkijken voor een andere baan, wanneer er bijvoorbeeld:

  • Te weinig voldoening en ruimte voor verdere ontwikkeling is.
  • Er geen waardering wordt getoond of uitgesproken.
  • Er onduidelijkheid is over het toekomstperspectief.
  • Er geen ruimte is voor flexibiliteit in bijvoorbeeld werktijden.
  • Er geen binding (meer) is met de organisatie.

Wanneer jij deze basisbehoeften ook niet kan invullen, solliciteren ze dus zeker niet bij jou. Daarnaast is de kans is erg groot dat jouw mensen ook aan het rondkijken zijn. Er wordt ook aan jouw beste mensen getrokken.

Om te zorgen dat je nieuwe kandidaten kunt binnenhalen en bestaande medewerkers kunt binden, hier 4 belangrijke vragen om kritisch te bekijken:

  • Biedt de baan duidelijke aantoonbare ontwikkelmogelijkheden en groeiperspectief naar de toekomst?

a. Ja?
b. Nee? Onderzoek de mogelijkheden. Gemotiveerde kandidaten nemen groeikansen als één van de belangrijkste redenen om te solliciteren.

  • Kun je kandidaten flexibiliteit bieden als het gaat om bijvoorbeeld werktijden?

a. Ja?
b. Nee? De kans is dan groot dat je in je doelgroep jonge talentvolle sollicitanten niet gaat bereiken.

  • Heb je een effectief inwerkprogramma om nieuwe medewerkers zo goed en snel mogelijk te binden, welkom en ‘thuis’ te laten voelen?

a. Ja?
b.Nee? Ontwikkel een programma waarbij nieuwe medewerkers met aandacht worden ingewerkt. Een toegewijde buddy toewijzen kan vaak al effectief zijn.

  • Zou 75% van je huidige medewerkers familie of goede vrienden aanmoedigen om te solliciteren?

a. Ja?
Maak hier gebruik van. Je medewerkers zijn de beste ambassadeurs om mee te zoeken naar goede kandidaten. Ze willen jou en de vriend die ze aanbevelen namelijk niet teleurstellen.
b. Nee?
Dan is het erg belangrijk om te onderzoeken waarom dat dan niet zo is. De kans is namelijk erg groot dat jouw medewerkers momenteel ook aan het solliciteren zijn naar werkgevers die wel aan hun basisbehoeften voldoen!

Mocht je na het beantwoorden van deze 4 vragen ontdekken dat je risico loopt bij het vinden van goede mensen of je eigen mensen dreigt te verliezen, dan is het goed om met ons contact op te nemen. Wij kunnen je ondersteunen in het creëren van een resultaatgericht werkklimaat waar mensen graag willen werken. Dit vraagt vaak om een ander type leiderschap en teaminterventies. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

Een crisis is het moment voor een nieuwe cultuur

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief