Blog

Waar lekt de energie?

  • Frits Galle

Wie is er aan zet om ervoor te zorgen dat medewerkers met energie naar het werk komen en energie halen uit hun werk? Wie moet er veranderen? Als je het aan een ventieltrekker vraagt dan is het hartstikke duidelijk: ‘Anderen moeten veranderen en met name het management. Die snappen er echt niets van, managers zijn alleen met zichzelf bezig.’ Maar is dat ook echt zo?

Als je beter kijkt, zie je dat het niet zo eenvoudig is. Uiteindelijk zijn er meerdere bronnen waar energie weglekt: de keuzes van elke medewerker, de stijl van de leidinggevende, de organisatie met haar regels en systemen.

De keuzes van elke medewerker

Elke medewerker creëert onbewust zijn eigen emoties door de keuzes die hij maakt. Iedereen heeft bepaalde patronen in gedrag, gedachten, focus, communicatie en fysiologie.

Sommige medewerkers draaien op een verkeerde manier aan de emotionele thermostaat en verliezen hierdoor structureel energie. Tegelijkertijd lopen er ook energieke en enthousiaste medewerkers rond in bedrijven waar grote reorganisaties plaatsvinden. Op de juiste manier aan je emotionele thermostaat draaien is essentieel.

De stijl van de leidinggevende

Leidinggevenden hebben een grote invloed op de motivatie en energie van hun medewerkers. Er zijn leidinggevenden waar medewerkers graag en met plezier hard voor willen werken. Er zijn ook leidinggevenden waar medewerkers plichtsgetrouw doen wat de bedoeling is, maar niet veel meer.

Er zijn echter ook leidinggevenden die het vermogen hebben ontwikkeld om met een enkele opmerking de energie uit een heel team te trekken.

De organisatie met haar regels en systemen

Zodra medewerkers starten in een bedrijf of team worden ze ook beïnvloed door de cultuur binnen een organisatie. Als een bruistablet toetreedt tot een team met veel ventieltrekkers is het moeilijk om energiek te blijven. Daarnaast kunnen ook de systemen van een bedrijf behoorlijk veel invloed hebben. Als je vijf formulieren moet invullen om je reiskosten te declareren of als er ingewikkelde procedures gevolgd moeten worden voor een eenvoudig proces, leidt dit meestal ook tot veel energieverlies.

Waar begin je?

Kortom, er zijn drie bronnen die elkaar ook onderling beïnvloeden. Dus waar begin je? Het antwoord is heel simpel: bij jezelf. Je kunt wel wachten tot je leidinggevende verandert of zelfs het bedrijf, maar dan kun je soms heel lang wachten. Jij bent als eerste aan zet.

Wil je meer weten over de redenen waarom mensen zoveel energie verliezen en wat je er aan kan doen? Volg ons op Facebook of LinkedIn voor tips. Of lees verder in het boek Ik ben er helemaal klaar mee. Merk je dat jij zelf veel energie verliest? Kijk dan naar onze training Persoonlijke Effectiviteit of training Effectief communiceren en leer je emotionele thermostaat op de juiste manier te bedienen.

Een crisis is het moment voor een nieuwe cultuur

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief