Blog

Vijf rake tips voor een betere werk/privé balans

  • Marcel van Wiggen

Het goed in balans houden van werk en privé is voor veel mensen een uitdaging. Menigeen maakt flink wat uren op het werk en via WhatsApp of e-mail wordt er zelfs buiten het werk nog heel wat gewerkt. Maar is dat nu wel zo verstandig?

Als je nu nog leest, dan weet je zelf ook het antwoord. Het is niet handig om zoveel van je (brein) tijd met het werk bezig te zijn. Al die betrokkenheid is natuurlijk heel mooi, maar dit mag nooit ten koste gaan van tijd met je familie en vrienden. Maar hoe creëer je dan een betere balans? Hier vijf tips om je op weg te helpen.

  • Start je surfles

Als je start met je eerste surfles, dan moet je eerst evenwicht zien te houden op je surfboard. En wat doe je als je ervan af valt? Dan sta je gewoon weer op en doe je een nieuwe poging. Je gaat net zolang door totdat je het onder de knie hebt. Net zoals bij surfles, moet je werken aan een nieuwe vaardigheid; ‘NEE zeggen zonder je rot te voelen’. Er is maar 1 manier om het minder druk te krijgen en dat is door NEE te zeggen. Oefen totdat je er goed in wordt. We zijn soms erg kritisch op onszelf als we hier niet in 2 pogingen in slagen. Maar waarom is dit anders dan leren surfen?

  • Denk in hokjes

Denk zoveel mogelijk in hokjes. Er zijn belangrijke zaken en onbelangrijke zaken en er zijn urgente en niet-urgente zaken. Alles wat onbelangrijk is, gaat in het bakje ‘daar doe ik dus niets mee’. Alles wat belangrijk en urgent is, krijgt waarschijnlijk automatisch je aandacht. Het hokje ‘niet urgent, maar wel belangrijk’ is je belangrijkste hokje. Zorg dat je daar meer van doet. In dit hokje zitten vaak de zaken die goed zijn voor ons.

  • Ga op informatie dieet

Ga lekker op een informatie dieet. De moderne middelen trekken ons de godganse dag alle kanten op. Zet het geluid van je werk telefoon uit, zodra je thuis bent. Zorg dat je geen werk gerelateerde berichtjes meer kunt ontvangen op Whatsapp of wat dan ook. Kijk of het mogelijk is om een vast tijdsblok aan te houden op het werk, waarin je je e-mail leest. Je krijgt het hierdoor niet alleen rustiger, maar je wordt ook veel effectiever. Hoe beter je de scheiding aanbrengt, hoe beter je je accu kunt opladen.

  • Luister naar de muziek

Een groot deel van de druk die we ons kunnen opleggen, is doordat we zo doelgericht bezig zijn. We willen taak A of project X afgerond hebben. We zijn steeds bezig met wat we moeten bereiken. We zijn zo bezig met het eindresultaat, dat we soms vergeten te genieten van de weg ernaar toe. Het gaat helemaal niet om de eindnoot. Het gaat om de muziek op de weg daarnaar toe. Zorg dat je geniet van alles waar je mee bezig bent.

  • Boek een tijdreis

Op de korte termijn lijken heel veel zaken erg belangrijk, maar is dat ook zo? Datgene waar je je nu heel druk overmaakt is waarschijnlijk over 5 jaar weer veranderd of zelfs vergeten. Reis eens wat verder in gedachte en zie eens voor je hoe je er over 5 jaar naar kijkt? Is het alles wel echt waard? Denk je op je sterfbed aan wat je allemaal hebt bereikt op het werk of was het toch belangrijker wat je hebt betekent voor je geliefden?

Merk jij dat het werk te dominant wordt en merk je dat het tijd wordt voor een verandering? Wil je je echt beter en sterker voelen? Wil je bepaalde zaken doorbreken en echt de persoon worden die jij kunt zijn? Kijk dan ook eens naar onze training Persoonlijke Effectiviteit of Persoonlijk Leiderschap.

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief