Blog

Vier zinnen die sommige collega's moeten horen!

  • Marcel van Wiggen

We hebben vrijwel allemaal wel die ene collega die maar blijft zeuren. De collega die het vroeger allemaal beter vond en continu kritiek heeft op de laatste ontwikkelingen of de beslissingen van het management. Dit zijn de collega’s die heel duidelijk de volgende vier zinnen moeten horen.

  • Niemand is verantwoordelijk voor jouw werkplezier!

Het bedrijf is er niet verantwoordelijk voor dat jij het naar je zin hebt. Je leidinggevende heeft niet als kerntaak ervoor te zorgen dat jij plezier uit je werk haalt. Je partner is niet verantwoordelijk voor jouw geluk. Jij bent zelf verantwoordelijk voor hoe jij door de dag gaat.

  • Er verandert helemaal niets door zeuren en klagen!

Je kunt blijven mopperen over wat er allemaal mis gaat en wat er allemaal anders zou moeten, maar al dat geklaag zorgt er niet voor dat zaken ook daadwerkelijk veranderen. Sterker nog, steeds meer collega’s worden je gezeur zat en stoppen met luisteren.

  • Kom in actie als je denkt dat het beter kan!

Kritiek geven vanaf de zijlijn is echt makkelijk. Als je het beter weet of kan, laat het dan zien of ga op zijn minst meehelpen. Dus help het management mee om het project duidelijker te communiceren of geef concrete tips waar mensen iets aan hebben.

  • Je hebt altijd een keuze!

Je hoeft hier niet te werken! Als het echt zo bagger is in jouw ogen, wat doe je dan nog hier? We leven in een tijd waarin er voldoende baanmogelijkheden zijn. Kom uit je slachtofferrol en maak een keuze!

Verwacht niet dat je collega je bedankt als je deze uitspraken doet. Dat is ook helemaal niet de bedoeling. Maar hopelijk kun je iets triggeren waardoor ze zelf de verantwoordelijkheid nemen. Soms moet je een beetje onaardig zijn als je mensen echt wilt helpen.

Hoe ervaar jij zelf het werk? Krijg jij energie van het werk of juist niet?

Hoe krijg je grip op je gedachten?

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief