Blog

Sh*t, ik heb de hoofdprijs gewonnen!

  • Marcel van Wiggen

De kans dat je de hoofdprijs in de lotto wint, is heel klein. De zes juiste getallen vallen maar ongeveer 1 op de 8 miljoen keer. Gelukkig maar! Want stel je voor dat je echt een hele grote prijs wint! 

Geld maakt niet gelukkig hoor ik direct een aantal mensen zeggen. Dat is echter niet waar. Geld maakt wel degelijk gelukkig!

Een uitgebreid onderzoek van Nobelprijswinner Daniel Kahneman en Angus Deaton toont aan dat je bij een jaarinkomen van 58.000 euro je plafond aan geluksgevoel bereikt. Als je meer verdient, word je niet gelukkiger. Verdien je een stuk minder, dan maakt dat echter wel een groot verschil. Het idee dat je wat reserves op kunt bouwen geeft veel mensen namelijk een goed gevoel.

Een kleine prijs winnen in de lotto is dus best fijn.

Maar stel je nou eens voor dat je een miljoenen prijs wint. Een prijs waardoor je nooit meer financiële zorgen hebt? Niets hoeft nog en alles mag. Je hoeft nooit meer te werken. Je hebt meer dan genoeg. Heerlijk! Toch?

Natuurlijk is dat tropisch eiland heel aantrekkelijk en zul je het vast een aantal weken goed naar je zin hebben. Maar wat daarna? Op een gegeven moment gaat ook dat saai worden. En op de bank zitten omdat je niet meer naar je werk moet, gaat ook vervelen.

Want wat zou je dan gaan doen? Welke doelen ga je voor jezelf stellen zodat je niet doelloos wordt. Hoe laad je jezelf nog elke dag op? Hoe ontwikkel en groei je nog en hoe zorg je dat je zo nu en dan trots op jezelf kunt zijn?

Als je in de huidige situatie geen duidelijke doelen hebt, is de kans klein dat je ze wel hebt zodra je een miljoenenprijs in de wacht sleept. Nu ‘moet’ je nog naar het werk en hoewel sommige mensen met tegenzin gaan, velen halen er toch ook voldoening uit. Maar waar haal je die als je niets meer hoeft?

Om die reden zie je veel mensen in de problemen komen als ze het ‘geluk’ hebben om een grote prijs te winnen. Zonder duidelijke richting en zonder noodzaak worden ze ongemotiveerd. Helaas kan die mooie auto of dat grote huis dat gevoel niet compenseren.

Gelukkige mensen groeien! En als je structureel niet groeit, dan merk je dat het vlammetje in jezelf langzaam begint te doven. Het is allemaal nog wel oké, maar echt uitstekend wordt het niet meer.

Dus droom groot en heb mooie doelen.

In dat geval is de miljoenen prijs enkel het toetje!

Op zoek naar meer geluk? Gok dan niet op de hoofdprijs uit de loterij, maar neem het heft in eigen handen. Kijk eens naar de training Persoonlijke Effectiviteit of Persoonlijk Leiderschap en kijk ook vooral naar de recensies van deelnemers. Het kan zoveel makkelijker en leuker.

Hoe krijg je grip op je gedachten?

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief