Minder de leidingNEMEN en veel vaker leidingGEVEN

  • Marcel van Wiggen

In totaal geeft 86% van de leidinggevenden aan dat ze zichzelf een goede motiverende leidinggevende vinden. Onderzoek onder medewerkers laat echter zien dat 83% het daar niet mee eens is. De gemiddelde leidinggevende werkt echter hard, maakt meer uren en is heel betrokken bij het werk. Waar gaat het dan mis?

De ontwikkeling naar leidinggevende

Vrijwel niemand wordt direct benoemd als leidinggevende. De meesten zijn eerst actief binnen een bepaald vakgebied en worden dan gepromoveerd. De reden van de promotie heeft niet altijd iets te maken met leidinggeven. Dat de persoonlijke resultaten goed zijn, dat de kennis van de processen op een hoog niveau is en dat de motivatie hoog is, heeft niet zoveel te maken met leidinggeven. Veel leidinggevenden blijven echter doen wat geleid heeft tot hun benoeming.

Valkuilen van leidinggevenden

Teveel leidinggevenden NEMEN daardoor de leiding. Ze nemen het iniatief, lopen hard voorop, bemoeien zich met details en lossen de problemen snel op. Als ze niet oppassen worden ze echter snel ervaren als dominant, controlerend of als micromanager. Allemaal leiderschapsstijlen die aantoonbaar niet leiden tot een goede motivatie onder medewerkers.

Leidinggevenden moeten veel meer de nadruk leggen op het GEVEN, als in waarde toevoegen aan de medewerkers en het team. Door meer bezig te zijn met waarde toevoegen, ontstaat een betere samenwerking, hogere motivatie en uiteindelijk betere resultaten.

Onderdelen van leidinggeven

Dus wat minder de leiding NEMEN en meer GEVEN, zoals:

  • Waardering GEVEN
  • De juiste middelen GEVEN
  • Aandacht GEVEN
  • Advies GEVEN
  • De tijd GEVEN
  • De ruimte GEVEN
  • Kansen GEVEN
  • Verantwoordelijkheid GEVEN

Hoe meer een leidinggevende vanuit deze bril kijkt naar zijn vak, hoe hoger het niveau van leiderschap. Hoe hoger het niveau van leiderschap, hoe groter de positieve impact van een leidinggevende en hoe meer energie medewerkers ervaren in het contact.

Ontwikkel jouw leiderschapsniveaus

Wil je meer weten over de leiderschapsniveaus? Lees dan ons Ebook De zes niveaus van leiderschap dat in 10 pagina’s de niveaus en het bijbehorende model helder uitlegt. Denk jij dat je nog wel een niveautje kan stijgen als leidinggevende? Kijk dan eens naar onze training Effectief Leiderschap, training Coachend Leiderschap of training Meewerkend leidinggeven.

De zes niveaus van leiderschap

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief