Blog

Leiderschap in het post-corona tijdperk

  • Marcel van Wiggen

Los van het feit dat we de afgelopen periode niet snel meer zullen vergeten zal het corona tijdperk ook een blijvende impact hebben op ons doen en laten in de toekomst. Niet alleen privé, maar ook op zakelijk gebied zal er een flinke verschuiving plaatsvinden, die om een ander niveau van leiderschap vraagt.

Op het gebied van werk zijn de volgende zaken waarneembaar die ook na corona hun impact zullen behouden:

Technologische mogelijkheden

Het gebruik van technologie is effectief gebleken, waardoor samenwerken en afstemmen voorgoed anders zal plaatsvinden. Samen iets creëren gaat erg goed, met name omdat er veel beter geluisterd moet worden als je online werkt (alleen al om te bepalen wanneer je iets kunt zeggen). Thuiswerken is in de toekomst niet meer weg te denken.

Een betere prive-werk balans

Veel mensen ervaren de impact van minder file reizen en de meerwaarde van de extra tijd met hun gezin. Zij zullen in de toekomst andere keuzes maken als het gaat om werklocatie en bijbehorende reisafstanden.

Een trap op de rem

Voor verschillende medewerkers kwam de rust net op tijd. Gemiddeld genomen stevende 1 op de 7 medewerkers af op een burn-out en velen zijn die nu voor geweest. Deze groep is op tijd tot rust gekomen en zit vanaf nu ook anders in het werk.

Volg je hart

Door thuiswerken en/of een minder volle privé-agenda is er meer tijd tot bezinning en reflectie. De eerste medewerkers zijn al aan het overstappen van werkgever en delen op LinkedIn dat ze nu meer hun hart willen volgen.

Waardering vanuit de werkgever

Een behoorlijk grote groep is juist teleurgesteld door hun werkgever. Na jarenlange winst werd er nu in no-time afscheid genomen van leuke collega’s, vaste flexwerkers of bestaande leveranciers. Ook dat leidt tot vragen. Hoeveel is je contract eigenlijk waard?

Tijd voor bezinning

Voor velen is het corona tijdperk een soort realiteitscheck. Je kunt plannen en prachtige dromen hebben, maar het kan zomaar allemaal om zeep gaan door zaken die je niet kunt beïnvloeden. Wat is al dat harde werken nu echt waard? Maak ik me niet veel te druk?

Al deze ontwikkelingen hebben invloed op de motivatie en keuzes die medewerkers in de toekomst maken. Medewerkers zullen veel bewuster de afweging gaan maken hoe ze zich gaan inzetten en wat hen motiveert. Uit onderzoek bleek dat 54% van de medewerkers in Nederland wekelijks onbetaald overuren maakt. Op Europees niveau is dit gemiddeld 5 uur! Grote kans dat dat ook een stukje kleiner wordt.

Uitdagingen voor leidinggevenden

De manier waarop het leven is ingericht is vergankelijker gebleken dan gedacht, dus de volgende vragen zullen nog veel vaker gesteld gaan worden door medewerkers:

Is het werk wat ik doe leuk? Geeft het me voldoening? Levert het mij voldoende energie op?

En als daar geen positief antwoord op komt, zal de volgende vraag dominanter worden:

Hoe ga ik ervoor zorgen dat ik me in ieder geval niet te druk maak of dat werk te dominant wordt in mijn leven?

Deze vragen leefden altijd al, maar zijn nu nog relevanter geworden. De uitdaging voor leidinggevenden is nog veel groter dan ooit. Goed leiderschap in het post-corona tijdperk zal gaan vragen om zingeving. Wat heb ik de medewerker te bieden aan ontwikkeling, groei, uitdaging, stimulerende omgeving en steun, zodat men wil blijven en zijn kwaliteiten wil inzetten?

Veel leidinggevenden zitten nu veelal nog in de crisismodus maar moeten echt een shift gaan maken. Niet iedereen gaat dat lukken, want ons onderzoek toont aan dat 75% van de leidinggevenden helemaal niet met deze onderwerpen bezig is. Zij spelen de baas, micro managen of zijn de softies in de ogen van hun medewerkers. De toekomst vraagt echter om niveau 5 en 6 leiderschap, oftewel coachend en inspirerend leiderschap. Helaas laat slechts 15% van de leidinggevenden dat op dit moment zien.

Kortom: meer dan genoeg werk aan de winkel!

P.s. ben jij leidinggevende en wil je meer weten over de zes niveaus van leiderschap? Klik dan hier voor het GRATIS E-Book. Of ben je benieuwd naar de ontwikkelmogelijkheden voor jou als leidinggevende? Wie weet zijn onze training Effectief leiderschap of training Coachend leiderschap wel wat jou écht verder brengt als leidinggevende in de het post corona tijdperk.

De zes niveaus van leiderschap

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief