Blog

Je zou je moeten schamen voor zo’n domme vraag!

 • Marcel van Wiggen

Onze gedachten lijken soms niet te stoppen, maar ze zijn ook niet geheel willekeurig. Vaak start een piekerketen met een vraag die je jezelf stelt. Welke soort vraag je jezelf stelt kan grote consequenties hebben. Het soort vraag bepaalt namelijk indirect je gedachten. Wees dus alert!

Je kunt namelijk ontzettend domme vragen aan jezelf stellen.

Een paar voorbeelden van domme vragen:

 • Waarom overkomt mij dit nou?

 • Waarom lukt me dit niet?

 • Waarom voel ik me onzeker?

 • Waarom vind ik mijn werk niet leuk?

 • Waarom maak ik me zo druk?

Dit zijn ontzettend domme vragen, omdat het brein in het geheugen gaat graven om deze vragen te beantwoorden. Het brein vindt na lang denken meer dan genoeg antwoorden en argumenten die de vraag bevestigen.

Stel je stelt jezelf regelmatig de vraag ‘Waarom overkomt mij dit nou?. Het brein gaat op zoektocht om een antwoord te vinden en maakt allerlei verbanden. Mogelijke antwoorden die je krijgt zijn:

 • Je hebt gewoon altijd pech

 • Vroeger zat het ook al niet mee

 • Niemand houdt rekening met je

 • Je bent gewoon niet in de wieg gelegd voor geluk

 • Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje.

Je krijgt als het ware een dik rapport met een mooi nietje erin, waarin alle negativiteit in je leven in geuren en kleuren is verwoord. Dat heeft een negatief effect op de emoties die je voelt en voor je het weet ga je slachtoffergedrag vertonen.

Mensen die uitgaan van positieve mogelijkheden en regelmatig slimme vragen stellen, roepen juist positieve gedachten op.

Slimmere vragen zouden zijn:

 • Hoe ga ik hier plezier uit halen?

 • Hoe ga ik hier nog beter in worden?

 • Hoe ga ik mijn zelfvertrouwen nog groter maken?

 • Hoe ga ik nog meer passie uit mijn werk halen?

 • Hoe ga ik me elke dag relaxt voelen?

Beide typen vragen zijn verschillend in de kern. De domme vragen bevestigen namelijk de situatie en dus het gevoel dat je niet wilt, waardoor je het continu herbeleeft. Door op die manier te denken kom je niet tot oplossingen, waarmee je aan de slag kunt.

De slimme vragen gaan over wat je zou willen (plezier, ergens goed in worden, passie, zelfvertrouwen, relaxt zijn). Door te denken over waar je naartoe wilt en dit in een hoe-vraag te stellen, ga je automatisch denken in oplossingen. We worden hierdoor creatiever en krijgen door de andere focus, positieve energie om zaken te verbeteren.

Wil je meer tips en je verder ontwikkelen? Kijk dan eens naar het boek Jezelf de Baas, onze andere blogartikelen of het programma-aanbod van Per4mance.

Hoe krijg je grip op je gedachten?

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief