Je potentieel inzetten of 'quiet quitting'? Wat kies jij?

  • Anniek Stoutjesdijk

Ken jij de term quiet quitting? In ’t kort komt het neer op: Ik krijg X betaald, dus ik lever X inspanning. Niet minder, maar zeker ook niet meer. Ik kan wel meer, maar het is zo ook prima.

Een recente poll in de VS liet zien dat ongeveer 50% van de werkenden in deze categorie vallen. En ook in Nederland herkennen we deze ontwikkeling.

In Per4mance termen valt deze categorie onder de groep dimmers. “Je werkt om te leven”, “de boog kan niet altijd gespannen staan” en “t is maar werk” zijn gevleugelde uitspraken. Dat lijkt allemaal heel logisch maar we zien deze houding in de praktijk steeds vaker gepaard gaan met een behoorlijke dosis cynisme. In beginsel lijkt het nog best grappig, maar op langere termijn heeft het schadelijke gevolgen. Zo’n levensmotto leidt nooit tot voldoening en werkgeluk. Je potentieel blijft onbenut in de kast liggen en voor je het weet is er weer een jaar voorbij waarin alles hetzelfde is gebleven.

Quiet quitting is net een stille epidemie welke langzaam ontstaat. Het ziekteverloop gaat vaak als volgt. Een baan start meestal met een gezonde dosis enthousiasme, nieuwsgierigheid en hoge verwachtingen. Het is een spannende tijd met veel nieuwe uitdagingen. Maar na verloop van tijd weet je steeds beter hoe de vork in de steel steekt, je hebt voldoende kennis en vaardigheden om je baan met 2 vingers in je neus te vervullen. Je gaat langzaam maar zeker over op de autopilot en quiet quitting ligt op de loer. “Seen it, done it, been there”. Voor je het weet is het zover en maak je deel uit van het “cynische grappen team”. Herkenbaar? Bij collega’s? Of misschien wel bij jezelf?

Wij geloven in ambitie!

Het leven is tenslotte te kort om middelmatig door te kabbelen. Hoe meer je jezelf uitdaagt, hoe vaker je jezelf uit je comfort zone haalt om nieuwe dingen te doen en hoe meer je je potentieel benut, hoe groter de voldoening en dus kwaliteit van jouw leven.

Wil jij voorkomen om in de quiet quitting valkuil te vallen? Neem dan contact met ons op of kijk verder op onze website naar de mogelijkheden.

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief