Blog

Hoe schoffel jij door het leven?

  • Marcel van Wiggen

Tijdens een training deelde een deelnemer een prachtig verhaal: het schoffelverhaal! Als kind had hij veel respect voor zijn grote en sterke vader. Een vader die met name de opdracht ‘niet lullen maar poetsen’ had overgebracht op zijn kind. Dus niet luieren, maar aan de slag! Op jonge leeftijd ging hij al in de vakantie hard aan het werk. Zo ook die ene keer dat hij bij een schoffelploeg terecht kwam.

Zijn tijdelijke baas had met de gemeente een contract afgesloten om de hele wijk onder handen te nemen. Zo’n grote Vinex wijk, waar je mijlenver kunt kijken.

Hij vond het werk vreselijk en zijn dagen duurden ontzettend lang. Opgeven was echter geen optie, want dat zou zijn vader niet goedkeuren. Met tegenzin ging hij elke dag weer aan de slag. Leunend op zijn schoffel keek hij regelmatig de wijk in. Er leek werkelijk geen eind aan te komen. De gedachte dat al die perkjes nog geschoffeld moesten worden, maakte zijn dag loodzwaar.

Totdat er een nieuw opzichter bij de ploeg kwam en hij met hem het volgende gesprek had:

Luister, ik zie dat je dit werk vreselijk vindt! Maar je hebt alleen jezelf ermee door continu die wijk in te kijken. Zie nou gewoon eens wat er is! Je bent lekker buiten en je hoeft echt niet hard te werken. Als je lekker wil babbelen dan babbelen we. Als je met dopjes in je oren muziek wil luisteren dan kan dat ook. Als je het even zat bent, dan loopt je rustig naar de bus om wat drinken te scoren. En als je een peukje wil roken dan kan dat wanneer je ook maar wil. Je kunt ervoor kiezen om de uren af te tellen, maar je kunt ook kijken naar wat er wel is. En als je af en toe eens achterom kijkt, dan zie je hoever we al zijn gekomen. Aan jouw de keuze!

Hij koos ervoor om vanaf dat moment te kijken naar wat er WEL IS en zich niet langer druk te maken over wat er mist en nog gedaan moet worden. De zomer vloog uiteindelijk voorbij en nu jaren later kijkt hij met veel plezier terug op dit vakantie baantje.

Wat kun jij leren van dit schoffelverhaal? Heb jij de neiging om je te focussen op wat er allemaal gedaan moet worden? Of wat er nog niet klopt? Zou het je niet veel meer energie geven als je kijkt naar wat er goed gaat en wat er allemaal mogelijk is?

Hulp nodig? Kijk eens naar dit boek of geef jezelf een unieke training cadeau, die je de boost geeft die je zoekt.

Hoe krijg je grip op je gedachten?

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief