Blog

Hoe krijg je de aap rustig?

  • Marcel van Wiggen

Soms lijkt het boven in ons hoofd niet stil te krijgen. De gedachten schieten van links naar rechts. Het lijkt wel of er een drukke en irritante aap in ons hoofd zit die maar niet wil stoppen. Hoe krijg je die eigenlijk rustig?

Zoals een aap door het bos slingert, zo wordt je ook in gedachten heen en weer geslingerd. Sommige sprongen zijn kort en dichtbij en daardoor logisch, maar anderen zijn dat niet altijd. Zodat je plotseling ergens aan denkt en geen idee hebt hoe je daar nu bent gekomen.

Hoe drukker de aap, hoe meer je kunt malen en piekeren. Hoe vaker je denkt, hoe vaker je moe wordt van jezelf. Soms zou je willen dat het stopt, maar helaas lukt dat niet. Zelfs met veel meditatie zul je zien dat de aap heel moeilijk stil is te krijgen. De aap is namelijk een metafoor voor de energie die in je brein rondspringt en als die stopt heb je echt een probleem.

Continu zoeken naar manieren om de aap stil te krijgen, levert daardoor niet zo heel veel op. Je kunt beter je energie besteden aan meer grip en controle krijgen. Als de aap door het bos springt ontstaan er uitgesleten paden, net zoals er neuronenbanen in je brein ontstaan. Als dit gedachten zijn die je helpen en je een goed gevoel geven is dat geen probleem, maar ook nare of vervelende gedachten kunnen dominant worden. Een extra reden om de aap onder controle te krijgen, maar hoe verander je nu zijn focus?

Wil je tips hoe je dat makkelijk doet? Lees dan verder in ons gratis EBook Hoe krijg je grip op je gedachten?. Dit E-book legt in 13 pagina’s uit hoe je praktisch en snel de aap de gewenste kant op krijgt!

Hoe krijg je grip op je gedachten?

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief