Blog

Effectief leiderschap met een stressbal!

  • Marcel van Wiggen

Soms heb je als leidinggevende gewoon wat LEF nodig! Waarom zou je steeds hetzelfde blijven doen? Eén van de deelnemers van de training Effectief Leiderschap pakte het echt anders aan. Een stressbal maakt nu elke dag het verschil!

Tijdens de terugkomavond van de training Effectief Leiderschap deelde een leidinggevende zijn ervaringen van de afgelopen periode. Geïnspireerd door de inzichten vanuit de training had hij op een Chinese website een aantal stressballen met smileys aangeschaft.

Hij was tot de conclusie gekomen dat zijn teamoverleg niet productief was. Er werd veel te veel geklaagd en er was te veel aandacht voor alles wat niet goed ging. Door deze manier van vergaderen kwam het team ook niet in actie om zaken echt aan te pakken.

Gewapend met een stressballen begon hij zijn teamoverleg. Hij overhandigde elk teamlid een stressbal met daarbij de opmerking dat hij af wilde van de negativiteit in de vergadering. Kritiek mag natuurlijk wel geuit worden, maar het moet altijd gericht zijn op het vinden van een oplossing. Als dit niet lukt, staat het vrij aan alle teamleden om de stressbal als wapen in te zetten en de klager te bekogelen.

Alle teamleden moesten natuurlijk lachen en hij kreeg de standaard opmerking ‘op training geweest zeker?’. Hij liet zich echter niet uit het veld slaan en begon gewoon met de vergadering. Na een aantal minuten ging het eerste teamlid al in de fout en na een kleine aarzeling vloog daar ook de eerste stressbal. Niet lang daarna vlogen er meer stressballen door de vergaderzaal en een nieuwe traditie was geboren.

Het effect van deze simpele afspraak bleek uiteindelijk heel groot:

  • Diverse teamleden kwamen ‘geschokt’ tot het besef dat ze toch wel heel vaak negatief zijn. Ze hadden dit zelf helemaal niet door en dit zelfinzicht zette ook buiten de vergadering een positieve verandering in gang.
  • De teamleden werden veel actiever in het luisteren tijdens het overleg. Ze waren namelijk bezig om een ander teamlid te betrappen op negativiteit om die vervolgens zachtzinnig te confronteren.
  • De vergadering werden veel constructiever en in de helft van de tijd werd een veel beter resultaat geboekt.

Deze kleine actie met ludieke stressballen had er binnen een paar weken voor gezorgd dat een hardnekkig patroon in zijn afdeling bespreekbaar was geworden en uiteindelijk was doorbroken. Iets waar al jaren over gesproken was met weinig resultaat. En weet je wat het belangrijkste was? De sfeer werd ook een stuk beter, niet alleen tijdens de vergadering, maar ook daarbuiten.

Heb jij ook een mooi voorbeeld over hoe een kleine verandering een groot effect kan hebben? Neem dan contact met ons op en we belonen je met het boek Slimmer Leidinggeven.

Voor meer inzicht in het doorbreken van patronen in je team en je eigen leiderschapsstijl kun je ook eens kijken welke van onze leiderschapstrainingen aansluit bij jouw ontwikkelwens.

De zes niveaus van leiderschap

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief