Blog

5 slechte tips voor de vakantieperiode

  • Gerard Vriens

Regelmatig zie je dat collega’s aftellen tot hun vakantie. De laatste loodjes wegen zwaar en de vakantie is in sommige gevallen ook echt nodig om de accu op te laden. Bijna 25% van de medewerkers in Nederland verliest teveel mentale energie op het werk. Ze raken gestrest of kunnen bijvoorbeeld slecht hun werk los laten. Na de vakantie gaan ze enthousiast weer aan het werk met goede voornemens om het anders te doen.

En hoe kunnen we deze medewerkers het best ondersteunen? Nou in ieder geval niet met de volgende (soms herkenbare) slechte tips! Hoe draag ik zo snel mogelijk bij aan de demotivatie van mijn collega’s?

Tip 1:

Besteed geen aandacht aan de collega’s die hun verhaal willen vertellen na hun vakantie. Laat ze niet het gevoel krijgen dat ze een leuke vakantie hebben gehad terwijl jij waarschijnlijk aan het ploeteren was op het werk. Gewoon vanaf dag 1 vol het gas erop.

Tip 2:

Leg alvast een lijstje klaar met wat je wilt bespreken over wat er niet goed is gegaan tijdens hun afwezigheid. Dat geeft weer een mooie aanleiding om collega’s te confronteren en te dwingen om weer snel over te gaan werken. Het werk gaat tenslotte altijd door.

Tip 3:

Maak je collega’s attent op het feit dat de roaming kosten in Europa zijn afgeschaft en dat ze best wel wat vaker naar het bedrijf hadden mogen bellen. Ze hebben tenslotte niet voor niets een mooie smartphone die ze wel gebruiken voor vakantiekiekjes op facebook.

Tip 4:

Maak je collega’s bewust van het feit dat er tegenwoordig overal Wifi is en dat ze heel makkelijk tussendoor af en toe hun e-mail kunnen checken. En bellen kost ook niets meer, dus als je toch de familie belt, kun je net zo makkelijk even naar het werk bellen.

Tip 5:

Bespreek met je collega’s dat tijdens hun afwezigheid, ondanks alle problemen, het proces best goed is verlopen en dat je denkt dat ze zich daar misschien zorgen over moeten maken met betrekking tot hun toekomst binnen het bedrijf. De wereld draait tenslotte gewoon door. Ook als je er niet bent.

Kortom, genoeg manieren om je collega’s weer snel te demotiveren als je daar behoefte aan hebt. Gezellig met zijn allen klagen over wat er allemaal niet geregeld is voor en na de vakantie om zo weer in de comfortzone te zakken terwijl je in de vakantie had afgesproken om te gaan stretchen.

Mocht je bedenkingen hebben bij deze aanpak en willen kiezen voor een aanpak die het beste uit mensen haalt en zorgt voor veel positieve energie? Kijk dan eens rond op onze website voor trainingen die collega's, teams of hele organisaties in beweging zetten. 

Prettige vakantie!

Hoe krijg je grip op je gedachten?

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief