Blog

4 tips om eenvoudig je stress te verhogen!

  • Marcel van Wiggen

Stress is niet iets wat je zomaar overkomt of krijgt. Het is niet zo dat de postbezorger voor de deur staat met een nieuwe doos vol met stress. Stress komt niet van buitenaf, maar creëren we zelf. Elke emotie die wij ervaren volgt namelijk een vast recept. Om je gestrest te voelen moet je dus iets doen.

Omdat miljoenen Nederlanders regelmatig stress ervaren hier enkele tips om het snel te verhogen.

1. Maak het zo groot mogelijk

Als je in een situatie terecht komt waarin veel zaken in korte tijd geregeld moeten worden, is het zaak om de druk zo groot mogelijk te maken. Geef er de betekenis aan dat alles echt af moet, omdat anders alles in de soep loopt. Zie het ook als een persoonlijk falen als het je niet lukt om alles op tijd af te hebben. Om je stressgevoel te verhogen moet je dus niet bedenken dat er morgen nog een dag is.

2. Focus op wat er allemaal nog niet gedaan is

Onze gedachten zijn zeer krachtig in het creëren van emoties. Zo kunnen we ons soms druk maken over iets wat nog helemaal niet heeft plaatsgevonden. In onze gedachten zien we het echter al gebeuren, waardoor we het nu ook al voelen. Om de stress te verhogen is het daarom goed om in gedachten steeds te denken aan wat je allemaal nog niet hebt gedaan. Focus op de werkzaamheden die zijn blijven liggen, wie hier allemaal last van gaan hebben en wat anderen hierdoor van jou gaan vinden. Door dit met regelmaat te doen kun je de stress flink verhogen. Ga dus niet zitten denken aan wat er allemaal al af is. En ga al helemaal niet zitten denken aan waar je allemaal dankbaar voor bent in dit leven, dat komt de stress niet ten goede.

3. Creëer spanning in je lichaam

Om je stressniveau te verhogen is het goed om je spieren aan te spannen en te verkrampen. Vergroot de spanning in je armen, je nek en bovenbenen. Maak ook regelmatig onrustige en wispelturige bewegingen en kijk met een scherp en gespannen gezicht. Friemel daarnaast veel met je vingers en je zult merken dat je langzaam maar zeker meer stress creëert. Je moet dus niet lekker diep en rustig ademen en lekker achterover leunend in de bank een boek gaan lezen. Dat gaat echt niet helpen.

4. Gebruik zo veel mogelijk het woord MOETEN

De woorden die we gebruiken kunnen ons flink hypnotiseren. Als we gelukkig zijn gebruiken we andere woorden dan wanneer we gestrest zijn. Om de stress te verhogen is het goed om zoveel mogelijk het woord MOETEN te gebruiken. Deze taak moet nog vandaag af, daarna moet ik de kinderen ophalen, moet ik boodschappen doen en moet ik koken. Vanavond moet ik ook nog naar de sportclub en ondertussen moet ook nog ergens de was gedaan worden. Daarnaast helpt het om regelmatig de woorden zwaar, druk, moe, chaotisch en onmogelijk te gebruiken. Gebruik dus geen MOGEN en WILLEN, dat zou echt niet helpen.

Er zijn nog meer mogelijkheden om de stress te vergroten. Mocht je deze tips ook willen ontvangen, laat het me weten. Wil je juist meer energie, rust in het hoofd, genieten en zeker zijn van jezelf? Lees dan het boek JEZELF de BAAS en neem de REGIE van je leven.

Wil je echt direct een grote stap maken? Is het nu echt tijd om het eens anders te gaan doen? Verdiep je dan eens in onze training Persoonlijke Effectiviteit. Lees ook de referenties en laat je overtuigen. Drie dagen investeren in jezelf, maakt een wereld van verschil!

Hoe krijg je grip op je gedachten?

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief