Blog

4 stappen om controle te houden

  • Frits Galle

Het vasthouden aan wat we gewend zijn geeft rust, maar geeft je weinig nieuwe energie. Ondanks dat we graag vooruit willen, lijkt een magneet ons telkens terug te trekken naar waar we eigenlijk vandaan willen. Wat is dat toch?

In ons dagelijkse leven bouwen we patronen en gewoontes die het ons makkelijk maken om de dingen te doen die gebeuren moeten. Werken, het gezin onderhouden, sporten, enz. Deze patronen zorgen ervoor dat we mentaal zo min mogelijk energie gebruiken. Loop voor jezelf je ochtendpatroon (routine) maar eens door:

Douchen, aankleden, ontbijten, de route naar je werk. Je zult zien dat je dit bijna volledig op de “automatische piloot’ doet. Het kost dus minder energie.

Wanneer er iets in dat patroon verandert doordat je bijvoorbeeld een nieuwe badkamer hebt, duurt het een tijdje voor je jezelf een nieuw patroon hebt aangeleerd. Het heeft wel wat extra energie gekost maar dat weet je omdat dit een aanpassing is waar je zelf voor gekozen hebt.

Wat nu als het niet je eigen keuze is? Je moet je werk anders gaan doen of je afdeling wordt gereorganiseerd. Het patroon waar je aan gewend was werkt niet of is er niet meer. Zaken waar je zo aan gewend was moet je los gaan laten en je wordt gedwongen om nieuwe patronen aan te gaan leren. Dit kost energie, zonder dat je er zelf voor gekozen hebt. De meest voorkomende vragen die je dan bezig gaan houden zijn; Waarom? Wat ga ik allemaal missen? Vragen waar je in de meeste gevallen helaas geen antwoorden op zult krijgen en waar je juist energie op verliest. Dit is dan ook precies die magneet die je vasthoudt in je oude (denk)patronen en het loslaten zo verdomd moeilijk maakt.

Daarom 4 stappen om controle te houden:

1. Stop en neem tijd om te bezinnen.

Je wilt zo snel mogelijk weer rust en een normaal patroon in je dagelijkse leven op pakken. Het is dan belangrijk om tijd te nemen en je heel bewust te worden van de nieuwe situatie. Negeren van een verandering laat hem niet verdwijnen.

2. Ontdek wat voor nieuwe mogelijkheden er ontstaan.

Nieuwe situaties, zelfs die waarvoor je niet zelf voor gekozen hebt. Brengen altijd weer nieuwe mogelijkheden. Onderzoek deze mogelijkheden en probeer een beeld te vormen van deze kansen en wat die jou kunnen brengen. Stel nieuwe doelen. Dit geeft energie en het loslaten is al begonnen.

3. Maak een plan.
Wanneer je de nieuwe kansen ziet, maak dan een plan om ze te bereiken. Bepaal wat je zelf kan doen, vraag hulp waar nodig en ga ervoor. Pak zelf de leiding bij het vormen van jouw nieuwe patronen.

4. Vier succes.
Op het moment dat je één van je nieuwe doelen hebt bereikt, is het fijn om daar bewust bij stil te staan. Vier het met familie of vrienden en geniet van dat moment. Je zult zien dat je nog wel eens aan de oude situatie terug zult denken, realiserend dat je er sterker uit bent gekomen dan je zelf ooit had kunnen bedenken.

Uiteraard is iedere situatie anders en heeft de een meer impact dan de ander, maar met de bovenstaande stappen ben je op weg naar nieuwe routines.

Het klinkt zo simpel, maar we moeten eerlijk zijn dat het niet altijd zo eenvoudig is. Heb je hulp nodig om te leren jezelf weer in controle te krijgen?

Kijk dan eens naar onze training Persoonlijke Effectiviteit of Persoonlijk Leiderschap. Of vraag ons nieuwe Ebook aan ‘Hoe krijg je grip op je gedachten!’

Hoe krijg je grip op je gedachten?

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief