blog

Vijf vragen die elk team zichzelf zou moeten stellen

Samenwerken lijkt makkelijk, maar is in de praktijk best uitdagend. Een groep mensen die op elkaar is ingespeeld en gebruik maakt van elkaars kwaliteiten, ontstaat niet uit zichzelf. Aan samenwerken moet je echt samen werken. Om je op weg te helpen, hierbij 5 goede vragen die elk team zichzelf zou moeten stellen.

vijf vragen die elk team zichzelf zou moeten stellen.png

Onderstaande vragen kun je met regelmaat stellen tijdens een werkoverleg.

  • Op een schaal van 1-10; hoe voel je je?

Dit is een effectieve vraag bij de start van een overleg. Hoe zit iedereen in de wedstrijd? Hoe gaat het met elk teamlid? Soms spelen er zaken op het werk die tot energie verlies leiden of soms zijn er privé zaken die mensen bezighouden. Een goed team heeft oog voor elkaar en bespreekt dit.

  • Op welke teamprestatie van de afgelopen tijd ben je trots?

In organisaties zijn we geneigd om direct op zoek te gaan naar verbeterpunten en probleemgebieden. Een goed team heeft echter ook oog voor wat er goed gaat. Wat hebben we bereikt? Waar zijn we trots op? Excellente teams vieren met regelmaat hun succes.

  • Welke kwaliteit waardeer je van de persoon die links naast je zit?

Om goed samen te kunnen werken is het van belang om elkaars kwaliteiten te kennen. In excellente teams geven teamleden elkaar makkelijk en vaak feedback. Jouw antwoord op deze vraag leidt tot een goed gevoel bij de persoon links van je en maakt je vaardiger in het geven van feedback.

  • Wat is ons grootste energielek?

Vrijwel elke organisatie heeft zijn eigen regeltjes, afspraken en eigenaardigheden. Sommige kunnen echter de voortgang flink afremmen. Welk energielek heeft het team? Zijn dat de nieuwe regels voor de vakantieplanning of de maandelijkse vergadering met de directie? Wat kunnen we daar aan veranderen?

  • Wat kunnen we individueel en als team doen om de energie te vergroten?

Het doel van elke organisatie is resultaten behalen, maar de sfeer is echter net zo belangrijk. Ieder individu heeft invloed op de energie van zijn collega’s. Sommige medewerkers geven energie aan het team, maar er zijn ook teamleden die energie nemen door bijvoorbeeld hun gezeur of negativiteit. In een excellent team stellen teamleden eisen aan elkaar.

Deze vragen zijn anders dan de meeste teams aan elkaar stellen, want de ervaring leert dat teams zelden inchecken en met elkaar het echte gesprek aan gaan. Het overgrote deel van de teams werkt samen omdat het moet of omdat men niet anders kan. Als je echter in een team werkt dat elkaar steunt, samen viert en elkaar uitdaagt om elke dag in je beste versie aanwezig te zijn, zul je merken dat werken nog veel leuker wordt.

Kan het team waar jij in werkzaam bent, nog wel wat extra hulp gebruiken? Kijk dan eens naar eens naar onze teamtrainingen of of kijk naar onze ‘© IK BEN ER HELEMAAL KLAAR VOOR’ modules. Download de brochure hier.

Over de schrijver

Marcel van Wiggen

Marcel van Wiggen

Trainer / Coach / Adviseur / Managing partner / Schrijver

Ik ben Marcel van Wiggen, geboren in 1971, getrouwd en vader van Luke en Nick. Mijn motto is 'Haal er alles uit wat er in zit'. Ik ben geïnteresseerd in alles wat mensen inspireert, motiveert en belemmert.

GRATIS Ebook

Schrijf je in voor de PER4MANCE updates en ontvang per direct het gratis 'Ebook "Hoe ga ik met meer plezier naar mijn werk?".

dit veld niet invullen s.v.p.