Blog

Weer verloren! Ontsla de coach…..

  • Frits Galle

Wat maakt nu dat het ene team succesvol is en het andere team zo ontzettend worstelt om samen de dag door te komen. Het verschil wordt gemaakt door energie in het team. En ja, daar ben jij verantwoordelijk voor als leidinggevende.

Alles was er klaar voor bij het Nederlands Elftal. Het doel was duidelijk, de rollen bepaald en de werkafspraken gemaakt. De beste spelers staan in het veld. Het werk van de voetbalcoach is gedaan. En dan heeft het Nederlands Elftal weer verloren, geen WK voor ons dit jaar. En krijgt de voetbalcoach de vraag: “wat betekent dit voor jouw positie?”

Hartstikke onterecht toch? Nou…….

Iedereen weet dat een goede samenwerking zorgt voor goede resultaten in een team. Als leidinggevende doe je er alles aan om het gezamenlijke doel duidelijk te maken, de rollen te bepalen en goede werkafspraken te maken. En je verwacht van je medewerkers hun beste werk. Als een rasechte voetbalcoach.

Om te winnen is naast kennis van het doel en de juiste inzet vooral veel vertrouwen nodig, in de leiding en in elkaar. Vertrouwen is geen kennis of vaardigheid en is ook niet te vangen in een KPI. Je bouwt het op door relaties met elkaar aan te gaan. De leider voorop. Kennen we elkaars drijfveren, begrijpen we waarom iedereen anders communiceert. Maar vooral, zijn we bereid ons hierin te verdiepen en verschillen te accepteren?

75% van de mensen die ontslag neemt, doet dit door de slechte relatie met de leidinggevende en/of de sfeer in het team. Daar is vaak al een hele periode van minder presteren aan vooraf gegaan!

In de waan van de dag is er vaak weinig aandacht voor de verbindende factoren. Iedereen in het team doet gewoon het werk waarvoor betaald wordt en houdt (als je geluk hebt) ook het oog op het doel. Dus ja, de leider is verantwoordelijk voor het creëren van vertrouwen en energie om samen met plezier de beste resultaten te behalen.

Alleen gemotiveerde teams worden kampioen en wil jij daar de succesvolle leider van zijn?

Kijk dan eens naar het boek Slimmer Leidinggeven en het programma-aanbod van Per4mance.

Een crisis is het moment voor een nieuwe cultuur

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief