Blog

Wat medewerkers het meest missen op het werk!

  • Gerard Vriens

Waar halen we energie vandaan? Wanneer krijgen we ergens energie van? Wat moet er dan wel of juist niet zijn? Waarom krijgen we bijvoorbeeld wel energie van onze leuke hobby, maar niet van ons werk? Hoe komt het dat bijna een kwart van de medewerkers leegloopt op het werk en bijna 2 op de 3 medewerkers met name energie tankt buiten het werk. Wat missen we dan op het werk?

Onderzoek laat zien dat ieder mens continu op zoek is naar de invulling van basisbehoeften. Ondanks dat we zo verschillend zijn, streven we naar exact dezelfde gevoelens. Volgens de Amerikaanse therapeut Cloé Madanes zijn het de volgende zes:

Zekerheid: dat je je comfortabel kunt voelen.
Variëteit: de afwisseling en spanning die we willen voelen.
Erkenning: dat je je speciaal, belangrijk, anders en gewaardeerd voelt.
Connectie: de relaties met anderen, ons verbonden voelen, erbij horen.
Groei: beter worden in iets, waardoor we ons trots voelen.
Contributie: het gevoel dat we bijdragen aan de wereld, dat we verschil maken.

Hoe beter de basisbehoeften worden ingevuld op je werk, hoe meer energie je krijgt van je werk en hoe leuker je het vindt. In ons onderzoek werd gevraagd om vragen te beantwoorden met een schaal van 1 tot 10. Een 1 als de basisbehoefte zeer slecht vervuld wordt en een 10 als het niet beter kan. Dit zijn de resultaten:

Medewerkers die aangeven te genieten van hun werk hebben consequent de hoogste scores.

Zodra medewerkers aftellen naar het weekend of zelfs stress ervaren, zie je dat de basisbehoeften in het rood scoren. Als organisaties willen verbeteren, is het van belang dat ze bewust rekening houden met de energiehuishouding en dus met de basisbehoeften van hun medewerkers.

Uit het onderzoek blijkt dat basisbehoefte groei en basisbehoefte erkenning het laagst scoren. Zodra leidinggevenden meer doen om medewerkers kansen te geven, ze coachen en hen helpen te ontwikkelen, gaan de scores en dus het werkplezier omhoog.

Ook belangrijk is dat leidinggevenden meer oog hebben voor hun medewerkers. Meer focus op wat er goed gaat en regelmatig een oprecht compliment, doet wonderen.

Wil jij meer weten over dit onderzoek of ben je benieuwd naar de mogelijkheden die er zijn om het werkplezier en de productiviteit fors te verhogen? Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Hoe ga ik met meer plezier naar mijn werk?

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief