Blog

Vijf krachten die alle leidinggevenden (zouden) moeten gebruiken!

  • Marcel van Wiggen

Leidinggeven lijkt makkelijker dan het is. Leidinggevenden zijn vaak een spin in het web en worden van alle kanten bestookt met vragen, informatie en brandjes. In alle hectiek vergeten ze nog wel eens gebruik te maken van de vijf belangrijkste krachten.

  • De kracht van het team

Leidinggevenden zijn vaak op leidinggevend niveau terecht gekomen omdat ze hard werken en goed resultaat boeken. Zodra ze leidinggevende zijn gaat het echter niet meer om hen, maar om het team. Optimaal gebruik maken van de talenten in het team en faciliteren is de kerntaak. Het team is namelijk altijd belangrijker en krachtiger dan de leider.

  • De kracht van doelen

Als leidinggevende is het van belang om gebruik te maken van de kracht van doelen. Waar gaan we naartoe, wat willen we bereiken? Veel teams hebben geen duidelijke doelen of houden de voortgang niet bij. Het is onmogelijk om een ‘winning spirit’ en beleving te creëren zonder dat iemand de score bijhoudt.

  • De kracht van eenvoud

Geen uitgebreide presentatie(s) om ideeën en strategieën voor de toekomst uit te leggen. Geen moeilijke concepten die vrijwel niemand kan herhalen. Houdt het logisch en simpel uitlegbaar. Zie het maar als een reclame boodschap of jingle. Het moet goed klinken en makkelijk te volgen zijn.

  • De kracht van focus

Als leidinggevende is het belangrijk om duidelijk te zijn in prioriteiten. Niet alles kan elke keer het allerbelangrijkste zijn. Als prioriteiten steeds schuiven, ontstaat er onrust in teams. Als er zaken bijkomen, moeten er ook zaken afvallen. Zodra leidinggevenden zorgen voor focus ontstaat er rust en vertrouwen in teams. De krachten van het team kunnen gebundeld worden en hebben daardoor meer impact.

  • De kracht van het compliment

Eén van de krachten die het meest onderschat wordt. Een medewerker doet altijd meer als hij zich erkend voelt. Medewerkers zetten zich in voor de organisatie en worden hier natuurlijk voor betaald. Medewerkers zoeken echter veel meer. Ze willen erkend worden voor hun prestaties, werken voor een leuke baas en zien dat hun bijdrage iets toevoegt. Pas dan is werken zinvol.

Ben jij leidinggevende en wil je je niveau van leiderschap verhogen? Wil jij met meer gemak en effectiviteit jouw team leiden? Kijk dan eens naar de training Effectief Leiderschap die al jaren op rij is uitgeroepen tot de beste managementtraining van Nederland. Of download ons E-Book Leidinggeven en feedback geven: het kan ook makkelijker.

Mis niet langer onze impactvolle tips & inspiratie!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief